- Yeni yılda cilt bakımınızı sadeleştirmek ister misiniz? - 27 Aralık 2024
- D&R’dan yeni yıla özel: Burçlara göre hediye rehberi - 24 Aralık 2024
- Yeni yılı renkli bir panayırla karşılıyor - 24 Aralık 2024
Aşı karşıtlığı tüm toplumu zayıflatıyor
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Koşuyolu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, en son grip salgınının 2009’da yaşandığı ve bu kış da bir salgın beklediklerini söyledi. Sönmezoğlu, çeşitli uyarılarda bulundu:
Grip salgını, Kuzey Yarım Küre ülkelerinde ve Türkiye’de aralık ayının son haftasında başlar. Ocak ve şubatta vakalar artar, marttan itibaren de azalır. Solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu bir haftada kendiliğinden düzelen hafif ateş, boğaz ağrısı, öksürük ve halsizlikle görülürken grip ya da tıp terimi ile influenza ağır seyreden bir hastalıktır.
Domuz gribi diye adlandırılan grip türü ilk kez 2009 yılında salgınla ortaya çıktı. Meksika’da başladı ve 6 ay sonra Türkiye’ye geldi. Dünyayı gerçekten kasıp kavurdu. O zamana kadar görülen grip virüslerinden farklıydı, ağır geçirildi ve birçok kişi öldü. Genellikle bu tip pandemilerden 10 yıl sonra yepyeni bir virüs ile salgınlar başlar. O nedenle bu sene böyle bir durum bekliyoruz.
Aşı karşıtlığı tüm toplumu zayıflatıyor. Birkaç kişinin aşı olması, 100-200 kişiye de koruyor. Kimse aşılanmazsa bariyerler kalkıyor ve herkes duyarlı hale geliyor. O nedenle aşıyı yani elimizdeki en büyük silahı kullanmamız lazım.
Kimler aşı olmalı?
- 65 yaş üstü ve hiç rahatsızlığı olmayan
- 65 yaşın altında kronik hastalığı olan
- Steroid kortizon kullanlar
- Kalp hastalığı olanlar
- Böbrek ve akciğer hastalığı olanlar
- Küçük çocuklar, gebeler, uzun süre aspirin kullananlar
- Bakım evlerinde kalanlar
Hapşıranların dokunduğu yerden bulaşıyor
Grip virüsü taşıyan kişinin 1 metre yakınında bulunmak ya da dokunduğu yerlere dokunmak da virüsü yayıyor. İnfluenza virüsü hasta kişiden mutlaka duyarlı kişiye bulaşıyor. Hasta olan kişinin hapşırması ya da konuşurken 1 metre yakınında bulunması ve hapşırdıktan sonra eliyle aldığı solunum sekresyonlarının dokunduğu yerlere duyarlı kişinin de dokunmasıyla bulaşıyor. Burada hijyen çok önemli. Kış aylarında özellikle çocukların ellerini sık yıkaması gerekiyor. Öksüren ve hapşıranların elleriyle ağızlarını kapatmaması gerekiyor.