Çocuklarda takıntıyla baş etmenin yollarını biliyor musunuz?

Konsantrasyon sorunu yaşayabilir

Halk arasında takıntı olarak bilinen obsesif kompulsif bozukluk, kişinin sürekli kendini tehdit altında hissetmesine yol açan nöropsikiyatrik bir hastalık. 

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, “Rahatsız edici, önlenmesi zor, istenmeyen, gerginlik ve endişe yaratan düşüncelerden dolayı tekrarlanan hareketler, obsesif kompulsif bozukluğun en belirgin özelliğidir” dedi.

Anneler ve babalar tarafından fark edilmesi zor olan bu hastalık, çocuklarda kaygı atakları gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Çakmakçı, konsantrasyon probleminin obsesif kompulsif bozukluktan kaynaklanabileceğine dikkat çekti. Çocuklarda takıntıyla baş etmenin yollarını biliyor musunuz?

Kafaya takmak ile karıştırılmamalı

Rahatsız edici düşüncelerin engellenemez olması, bunlar geldiğinde yapılan davranışların gereksizliği, çocuğun ya da çevresinin gündelik hayatını aksatabilir. Kafaya takmak ile obsesif kompulsif bozukluk arasında farklar var. Birçoğumuz gündelik hayatta, tehlikelerden korunmak için bazı önlemler alırız. Ancak obsesif kompulsif bozuklukta kirli olmadığı halde elleri kirliymiş gibi hissedip yıkamak, kilitli bir kapının kilitli olduğunu bildiği halde tekrar kilitleme ihtiyacı duymak hastalığın işareti olarak sayılabilir.

İyileşmeyen cilt yaralarına dikkat

Obsesyon çocuklarda kirlenme korkusu, kendine veya sevdiği insanlara zarar gelme korkusu ve emin olamama olarak görülebilir. Evden uzak kalmamak için okula gitmeme, diğer çocuklardan uzaklaşmak, konsantrasyon bozuklukları, vedalaşmaları uzatma, temiz olmama hissinden dolayı banyoda uzun zaman geçirme ve ellerin deterjan gibi malzemelerle çok sık yıkanması sonucunda oluşan cilt yaraları da önemli işaretlerdir. 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir