İyileşmesi imkansız kabul edilen omuz yırtıklarında yeni yöntem

Hastanın bacak dokusu, omuza naklediliyor!

Omuz yırtıklarının tedavisinde alternatif bir yöntem gündemde. Özellikle tamiri mümkün olmayan omuz kas yırtıklarında tercih ediliyor. Bu yöntemle, hastanın bacağının dış tarafından alınan doku, omuza naklediliyor.

Acıbadem Altunizade Hastanesi’nde gerçekleştirilen bilimsel toplantıda hazır bulunan  Osaka Tıp Koleji’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Teruhisa Mihata, tamiri mümkün olmayan omuz yırtıklarında geliştirdiği yeni yöntem hakkında bilgi verdi.

Vücudumuzdaki hareket açıklığı en geniş eklem olan omuz, bu özelliğinden dolayı daha fazla travmaya maruz kalabiliyor. Omuz çevresindeki ‘rotator manşet’ denen ofis taşıma kas gruplarında ortaya çıkabilecek yırtıklar, şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açıyor. Kas yırtıkları, 65 yaş üzerindeki kişilerde yüzde 60 oranında görülüyor.

Sorun ortaya çıkar çıkmaz, tedavi edilmesi gerekiyor, aksi halde kas öldüğü için canlılığını ve iyileştirme kabiliyetini kaybediyor. Bu tip hastalarda yapılacak tedaviler de sınırlı kalıyor.

Superior Kapsül Rekonstrüksiyonu’ tedavisinin alternatif bir yöntem olduğunu belirten Osaka Tıp Koleji’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Teruhisa Mihata, “Bu tekniği, 2005 yılında geliştirdim. Ancak biyomekanik ve klinik çalışmalarla dünya tarafından kabulü 2010’a kadar sürdü. Özellikle tamir edilemeyen omuz kası yırtığında genç hastalar için protez cerrahisine alternatif olarak kabul görüyor” dedi.

Omuz yırtıklarında zaman kaybetmeyin!

Acıbadem Altunizade Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Arel Gereli, “Ne yazık ki, omuzda kas yırtığı sorunu yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde 20’si cerrahiden korktukları için kaçıyor ve zaman kaybediyor. Bu nedenle kullanım güçlüğü yaşıyor, kol çalışmadığı için temel fonksiyonlarını yapamaz hale geliyor. Dolayısıyla hayat kalitesi çok ciddi etkileniyor” şeklinde konuştu.

Tamiri mümkün olmayan ve ileri evreye ulaşmış hastalarla seçenekler sınırlı. İlk seçenek,  protez ancak zaman içinde yenilenmeye ihtiyacı olduğundan çok tercih edilmiyor. Dolayısıyla 50-70 yaş arası ve tamiri mümkün olmayan kas yırtığı bulunan hastalarla ‘superior kapsül rekonstrüksiyonu’ iyi bir seçenek.

Dünyada yaklaşık 10 yıldır, ülkemizde de 2011 yılından beri kullanılan bu yöntemin protez yapılmak istenmeyen her hastaya uygulanabileceğini söyleyen Doç. Dr. Arel Gereli, şu bilgileri verdi: “Bacağın dış tarafındaki kalın kas tabakası alınarak, omuzun içine dikiliyor. Böylelikle omuz tekrar çalışmaya başlıyor. Hastanın ağrıları azalıyor ve yaşam kalitesi yükseliyor. Dahası, eklemin bozulmasının önüne geçiliyor. Hastanın kendi dokusundan yapıldığı için uyum açısından kolaylık sağlıyor.”

Dört ay sonra gündelik hayata dönülüyor

Hastaya omuz fonksiyonlarını yeniden kazandırarak, kendi kıyafetlerini giyebilmesi gibi gündelik ihtiyaçlarını yapabilir hale gelebilmesinin amaçlandığı ameliyat, kapalı olarak uygulanıyor. Hasta ameliyat sonrası omuz kol askısı ve fizyoterapiyle dört ay sonra gündelik hayatına dönebiliyor.