- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
Lösemide erken tanı hayat kurtarıyor
Türkiye’de her yıl 3 bin 500 çocuğa kanser teşhisi konuyor. Bu rakam, nükslerle birlikte beş bine ulaşıyor. Araştırmalara göre, çocukluk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35’ini lösemi oluşturuyor. Löseminin en çok 2-5 yaş arası çocuklarda görüldüğüne dikkat çeken KAÇUV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız, lösemi konusunda farkındalık arttıkça ve doktora ulaşım kolaylaştıkça, tedavi başarısının da yıllar içinde yükseldiğini belirtti:
Çocukluk çağı kanserlerinin çoğu beş yaşına kadar ortaya çıkar ve hızlı gelişir. Özellikle lösemi en çok 2-5 yaşları kritiktir. Sevindirici olan ise löseminin de aralarında olduğu tüm kanserlerin tanı ve tedavisinde kaydedilen önemli gelişmelerle, erken tanı alan olgularda sağ kalım oranlarının anlamlı olarak yüksek olduğudur. Kanser, iyi bir tedavi ve moral desteğiyle yüzde 85’lere varan oranda iyileşme sağlanabilen bir hastalıktır.
Türkiye’de lösemi ve lenf bezi kanserleri sık
Kanser sıklığında ülkemizde lösemiden sonra ikinci sırayı lenf bezi kanserleri alıyor. Bunları sırasıyla; sinir sistemi tümörleri, böbreküstü bezi tümörleri, böbrek tümörleri, yumuşak doku ve bağ dokusu tümörleri izliyor. Çocuk kanserleri genellikle hızlı çoğalan, büyüyen kanserler olarak biliniyor. Birkaç hafta hatta günler içinde hızla büyüyüp belirgin hale gelebiliyorlar. Bu nedenle kemoterapi ve radyoterapiye duyarlı.
Tarım ilaçları da lösemiye davetiye çıkarıyor
Genellikle geçirilen bazı virüs enfeksiyonlarının bağışıklık sistemini çökerterek kansere neden olduğu düşünülüyor. Bunun yanında bazı genetik yatkınlıklar da yol açabiliyor. Ancak içme suyuna karışan nükleer atıklar, tarımda kullanılan böcek ilaçları, hormon tipi gübreler de yediğimiz besinlere geçerek kanserojen etkisi yapıyor.
Farkındalık hayat kurtarıyor
Dünyada yılda 350 bin çocuk (15 yaş altı), Türkiye’de ise yılda yaklaşık yaklaşık 3 bin 500 çocuk yeni tanı konarak, kanser tedavisi görüyor. Kanser tanı ve tedavisinde kaydedilen önemli gelişmelerle, erken teşhis konan çocukluk çağı kanserlerinin sağ kalım oranları yüksek. Erken teşhis ise farkındalık çalışmaları ve eğitimin yaygınlaştırılmasıyla mümkün.