- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
BU BELİRTİLER DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARINA İŞARET EDİYOR
Hamilelik döneminde bebeğin kalp veya ana damarlarında ortaya çıkan yapısal problemler, doğuştan kalp kusurlarına neden olabiliyor. Her bin yenidoğan bebekten 8’inde gözlenen bu sorun hakkında bilgi veren Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, küçük işaretlere çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Doğuştan kalp hastalıkları, genetik etkenlerden annenin hamilelik döneminde aldığı ilaçlara kadar farklı nedenlerle ortaya çıkan önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Ülkemizde yaklaşık her yıl 12 bin bebek doğuştan kalp hastalığıyla doğuyor. Bazı kalp hastalıkları uzun yıllar sonra belirti verse de bazıları bebek doğar doğmaz kendini gösterebiliyor.
Nedeni tam olarak bilinmiyor
Doğuştan kalp hastalıklarında, bebeğin organlarının oluşmaya başladığı hamileliğin ilk üç ayı son derece önem taşıyor. Bu süreçte annenin aldığı bazı ilaçlar, alkol ve sigara, farkında olmadan röntgen çektirmesi, akraba evliliği, diyabet, enfeksiyonlar ve genetik nedenler kalbi kötü etkiliyor.
Fetal ekokardiyografi ile anne karnında tanı
Doğuştan kalp hastalıklarının tanısının fetal ekokardiyografi ile daha anne karnındayken konması mümkün. En iyi görüntüleme 22-24’üncü haftadan sonra yapılabiliyor. Ancak annede ritm bozukluğu, bağ dokusu hastalığı, kontrol edilemeyen diyabet varsa, 18’inci haftada yapılan ekokardiyografi ile tanı konuluyor. Bu teknikle kalp boşlukları ve kalp bölmeleriyle organdan çıkan damar ve kapakları görülüyor. Anormal bir durum varsa, gebelik sonlandırılabiliyor.
Yeni doğan bebeğin rengine dikkat
Kalp hastalıklarıyla dünyaya gelen bebeklerdeki bazı belirtiler, erken tanıda önemli. Bu bebeklerde, kanda taşınan oksijen yetersizliğine bağlı olarak cilt renginin mor olması en önemli belirti. Aşırı soluk yüz, nefes güçlüğü çekmesi ve beslenme bozukluğu da kalp hastalıklarının bulgularından. Anne sütüyle beslenen bebeklerin erken dönemde emmeyi bırakması da dikkat çekici. Sağlıklı bir bebek ortalama 20-25 dakika kadar beslenmeyi sürdürebiliyor. Ancak kalp rahatsızlığı olan bebekler, 4-5 dakika emip, yoruluyor.
Saçlı deride terleme bir belirti
Özellikle saçlı deride çok fazla terleme oluyorsa bu durumun kalp yetmezliği bulgularından birisi olarak düşünülmesi gerekiyor. Büyüme geriliği ve beslenme bozuklukları, sık akciğer enfeksiyonu geçirmek, sık nefes alıp vermek, kilo artışının yetersiz olması karıncıklar arasında geniş deliklerin bulunduğu kalp hastalıklarına işaret ediyor. Daha büyük çocuklarda ise, özellikle efor esnasında kalbin çok hızlı atması, bayılma ve göğüs ağrılarının oluşması durumlarında ritim bozukluklarını akla getiriyor.