Bebek için evde hijyenik bir ortam hazırlamanın yolları

Hijyenik ve steril ayrı kavramlar 

Bebekler;  zayıf bir immün sistem, hassas ve ince bir cilt ile kendisine yararlı veya zararlı birçok canlının bulunduğu dünyaya gözlerini açarlar. Bebeğe hijyenik bir ortam sağlamak ailelerin görevidir.

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, ailelerin bu konuda yapabileceklerini anlattı:

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri, hijyenik ile steril ortamın birbirine karıştırılmaması. Bağışıklık sisteminin gelişmesi için vücudun bakteri ve virüs gibi birtakım mikroorganizmalarla karşılaşması gerekir. Hiç mikroorganizmanın bulunmadığı ortam anlamına gelen steril ortam, bebek sağlığı için yararlı değildir.

  • En önemli kural, el hijyenidir. Çocuklarla teması olanların ellerini sık sık yıkamaları gerekmektedir. Tırnaklar da zamanında kesilmelidir.
  • Özellikle emziren annelere; göğüs ve vücut hijyeni açısından günlük duş almalarını önermekteyiz. Kullanılıyorsa göğüs pedleri sık değiştirilmeli, göğüs kalkanlarının kullanım koşulları doğrultusunda uygun yöntemlerle ve sık aralıklarla temizliği yapılmalıdır.
  • Göbek bağı düşene kadar bebeğe banyo yaptırılmamalıdır. Bu sürede, temiz bir bez yardımıyla vücudu ılık suyla silinebilir. Göbek bağı düştükten sonra sık sık banyo yaptırılabilir.
  • Banyoda dermatolojik olarak onaylanmış, hassas bebek cildine uygun; alkol, ethylparaben, sodyum hidroksit ve sodyum loril sülfat (SLS) gibi göz ve cildi tahriş edici maddeleri içermeyen bebeklere özel şampuan ve sabunlar kullanılmalıdır.
  • Anne, baba ve varsa kardeşlerin kıyafetleri belli aralıklarla temizlenmeli, özellikle okula veya kreşe giden kardeşin eve geldiğinde okul kıyafetleri mutlaka değiştirilmeli.
  • Bebeğin kıyafetleri de yıkanmalı ve günde en az 2-3 kere kıyafetleri değiştirilmeli. Bebeklerin kirli sepeti ayrı olmalı ve kıyafetleri bebeklere uygun deterjanlarla ayrı yıkanmalı.
  • Soğuk havalar dışında bebekleri kalın giydirmekten kaçınılmalı.
  • Alt temizliğine dikkat edilmeli, kirlenmiş bezler hemen değiştirilmeli.
  • Bebeğin odası sık sık havalandırılmalı. Oda ısısı bebeğin ayına göre değişmekle birlikte 20-24 derece arasında tutulmalıdır.
  • Özellikle emekleme ve yürüme döneminde bebeğin temas edeceği çevre kimyasal olmayan maddelerle temizlenmelidir. Çamaşır suyu, arap sabunu gibi ağır temizlik malzemelerinin gereksiz kullanımları hem gereken bakteri seviyesini azaltır hem de alerjik reaksiyonlar meydana getirebilir.
  • Gereksiz antibiyotik kullanımı bebeklerin cilt, bağırsak ve boğaz florasını bozar, dirençli bakterilerin oluşmasına zemin hazırlayabilir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir