- Kahve Dünyası ve Cem Yılmaz’dan Yeni Reklam Kampanyası - 7 Aralık 2024
- Flormar ‘Metaglam’ ile yaratıcılığının sınırlarını keşfet! - 7 Aralık 2024
- Dünya Türk Kahvesi Günü Beta Yeni Han’da kutlandı - 7 Aralık 2024
Bypass ameliyatı ne zaman yapılır?
Kalp ve damar hastalıkları, beraberinde getirdiği birçok rahatsızlıktan ötürü yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyen, önemli bir halk sağlığı sorunu… Kardiyovasküler hastalıklar, tüm dünyada bulaşıcı hastalıklara bağlı olmayan ölümlerin bir numaralı sebebi ve her yıl yaklaşık 18 milyon kişi bu nedenden ötürü hayatını kaybediyor. Kardiyovasküler hastalıkların görülme sıklığı arttıkça, buna paralel olarak bypass ameliyatı da sıklıkla uygulanıyor
Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fuat Büyükbayrak, hem ameliyatı anlattı hem de hastalara önerilerde bulundu.
Bypass, atardamarın belli bir bölgesinde meydana gelen daralma ya da tıkanma sonucunda, atardamarın beslediği bölgenin canlılığını korumak için uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Atardamarın tıkalı olan bölgesinin ilerisine, vücudun başka bir bölgesinden hazırlanan damarlar vasıtasıyla gerçekleştirilen bypass ile atardamarın beslendiği bölgeye yeterli miktarda kan ulaştırılıyor. Koroner bypass ameliyatı ise kalbi besleyen koroner damar adı verilen atardamarların tıkanması sonucunda gerçekleştiriliyor.
Hangi durumlarda gerek duyulur?
- Geniş bir bölgeyi besleyen ana koroner damar darlığının daha önce stent ya da balon anjiyoplasti yöntemleri ile açılmış olmasına rağmen tıkanıklığın nüksettiği
- Birden fazla koroner damarın, ameliyatsız yöntemlerle (balon-stent) açılamadığı,
- Bir veya daha fazla damarın, daha önce ameliyatsız yöntemlerle açılmış olmakla birlikte yeniden tıkandığı
- Kalp kapak operasyonu gerektiren durumlarda bir veya daha fazla koroner arterin hastalığında bypass uygulanır.
Bu ameliyatın riskleri var mı?
Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi bypass ameliyatında da risk var. Hastanın yaşı, cinsiyeti, daha önce geçirilmiş enfarktüs veya kalp kasının çalışmamasından dolayı kalp kasında güç kaybı olup olmadığı, kalp kapaklarında ek bir rahatsızlık bulunup bulunmadığı gibi kriterler risk oranını değiştirebilir.
Koroner bypass operasyonu ile kalp kası normal fonksiyonunu devam ettirir fakat kişinin var olan damar sertliğinin devam eder. Ameliyatın ardından damar sertliğine yol açan obezite, hipertansiyon, diyabet gibi rahatsızlıkların, kilonun ve kolesterol seviyelerinin kontrol altında tutulması önemli.
- Sigara içiliyorsa mutlaka bırakılmalı.
- İlaçlar düzenli kullanılmalı.
- Haftada bir ya da iki gün beyaz et yenilmeli.
- Kalp sağlığını koruyan gıdalar bol bol tüketilmeli.
- Fazla kiloların bir an önce verilmesi için beslenme ve diyet uzmanlarından yardım alınmalı.
- Gerekli dozda kolesterol ilacı kullanılmalı.
- Bypass sonrası rehabilitasyon seanslarına düzenli gidilmeli.
- Ağır spor yapmaktan kaçınılmalı. Yüzme, vücuttaki tüm kasları çalıştırıp aynı zamanda nefes egzersizi de yapılabilen bir spor olduğu için sıklıkla uygulanabilir. Partner ile yapılabilecek masa tenisi ve dans gibi etkinlikler de hastanın sağlığına ve sosyalleşmesine katkı sağlar.
- Mümkünse açık ve temiz havada düzenli doğa yürüyüşleri yapılmalı.