Çocuk bakımıyla ilgili doğru bilinen yanlışlara dikkat

Annelerin kafası karışabiliyor

Toplumda çocuk bakımı konusunda hemen herkesin bir fikri var. Bazıları bilimsel kaynaklara, pek çoğu da kulaktan dolma bilgilere dayanıyor. Anne olmaya hazırlanan ya da bebeğini kucağına yeni alan annelere yol göstermek üzere Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ ile bir araya geldik. Tansuğ, bebek bakımıyla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

  • Bebek 40 günlük olana kadar dışarı çıkılmaz!

Bebeğin ve annenin 40 gün dışarı çıkmaması geleneksel bir uygulamadır. Çok eski çağlarda anne ve bebeğin en hassas olduğu dönemde muhtemelen hastalıklardan korumak için uygulanmış. Bebek ve anne kendini toparlayıp, emme aralıkları düzene girdikten sonra, dışarıya çıkabilir.

Açık havada gezmek her zaman daha iyidir. Alışveriş merkezleri gibi kapalı, kalabalık ortamlardan kaçınılmalı. Güneşli havalarda 10-15 dakikayla başlayıp, süre artırılabilir. Ancak yeni doğmuş bir bebeği uzun saatler dışarıda tutmak, kalabalık içinde bekletmek, onu hasta edebilir. Çünkü yeni doğan bebekler oldukça hassastır. Bebekle temas edecek kişilerin hasta olmaması ve ellerini yıkaması gerekir.

  • Göbek düşene kadar banyo yapılmaz!

Yenidoğan bebeğin göbeği 5-10 gün arasında kendiliğinden düşer. Göbek ıslak kalmazsa kendiliğinden daha çabuk düşer. Bu nedenle sık pansuman yapmaya gerek yoktur.  Banyoda ıslatılması hem göbeğin düşmesini geciktirir hem de uygun mikrop kapabilir. Bu nedenle göbek düşene kadar banyo önerilmez. Ancak koşullar uygun ise yaptırılmasında sakınca yoktur. Banyo sonrası göbek steril gazlı bezle silinmeli ve açık bırakılarak kuru kalması sağlanmalı. Eğer yıkama konusunda çok kuşkuda kalınırsa silme tarzında banyo yaptırılabilir. Veya başını ve poposu yıkar, gövdesini silinebilir. Göbek çevresinde kızarıklık, akıntı, kötü koku veya kanama gözlenirse mutlaka doktorla görüşülmelidir.

  • Şekerli su sarılığa iyi gelir

Yaklaşık 50 yıl önce bebeklere şekerli su verildiğinde sarılık olmayacağı veya hastalığı daha hafif geçeceği inancı vardı. Çalışmalarda hiçbir faydası olmadığı hatta zararlı olduğu gösterilmiştir.  Anne sütü ile beslenen bebeğe dışarıdan su verilmesi anne sütünün yararlılığını azaltır.

  • Sarı giydirirsen sarılık olmaz

Kandaki alyuvarların parçalanması ile oluşan sarılığa neden olan bilirubin maddesinin ortaya çıkmasına veya vücuttan atılmasına bebeklere giydirilen giysi veya üzerine, yüzüne örtülen sarı örtülerin hiçbir etkisi olamaz.

https://www.hamilelikakademisi.com/yenidogan-sariligi/

  • Formül mama ile beslenen bebeğe su verilir

Formül mamalar ilk kullanılmaya başlandığında yoğunlukları anne sütüne göre daha yoğundu. Formül mama alan bebeklere su verilmesi de önerilirdi. Ancak, son yıllarda formül mamalar çok geliştirilmiş, içerik ve yoğunlukları anne sütüne çok yaklaşmıştır. Ek gıdalara geçilmediyse su verilmesine gerek yoktur.

https://iyininpesinde.com/anne-cocuk/yenidogan-bebeginizi-kac-farkli-pozisyonda-emzirebilirsiniz.html

  • Gece mama verelim, hep beraber rahat uyuyalım

Anne sütü mideyi daha erken terk ettiği için bebekler daha sık acıkır. İlk aylarda geceleri de sık uyanır emerler. Bebek sık uyanıyor diyerek mama verilmesi doğru değildir. Anne sütü dışında verilen her gıda, anne sütünden yararlanmasını azaltır. Dışkılama düzeni değişir, kabız olur. Varsın sık uyanalım ama bebeğimiz sağlıklı beslensin, sağlıklı büyüsün.

  • Hıçkırık tutan bebeğe limonlu su verilir

Yenidoğanların mide kapasitesi küçüktür. Emme sırasında mide dolup gerilmeye başlayınca diyafram uyarılır ve hıçkırık başlayabilir. Hıçkırık zararlı değildir, normal bir durumdur. Tekrar emzirilmesi veya kaşıkla anne sütü verilmesi iyi gelir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir