Dünya Türk Kahvesi Günü Beta Yeni Han’da kutlandı

İstanbul’un ilk kahve müzesi 

16’ncı yüzyılda İstanbul’da kahvenin ilk kavrulduğu yer olan tarihi Beta Yeni Han, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nü çok özel bir etkinlikle kutladı. Beta Gıda tarafından bu yıl üçüncü kez gerçekleşen etkinlikte Türk kahvesinin zengin ve derin kökleri keşfedildi. Ayrıca İstanbul’un ilk kahve müzesi, Beta Yeni Han 1554 Kahve Müzesi hizmete girdi.

Kahvenin tarihi, kahve hikâyeleri, kahve seremonisi, kahve demleme gibi kahveye dair pek çok konunun keyifli sohbetlerle aktarıldığı etkinlikte Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan ve çok sayıda protokol yer aldı. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırma Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu (TKKA), Beta Gıda İstanbul Şube Müdürü Hatice Uğur ve Arzum Elektrikli Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı konuşmacı olarak yer aldı.

Geleneksel kahve ikramı

Etkinlikte Ressam Mücella Balyemez, kahve ile hazırladığı Kahve Sanatı eserlerini sergiledi. Beta Yeni Han ekibi, tarihte saraylarda kahve ikramında uygulanan kahve seremonisini canlandırdı. Özel maniler etkinliğe renk kattı. Kumda kahve standında bakır cezveler ile geleneksel Türk kahvesi pişti.

Beta Yeni Han 1554 

Beta Yeni Han’ın restorasyonu sırasında gün yüzüne çıkan tarihi kahve fırınını müze olarak hizmete girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylı, İstanbul’un ilk kahve müzesi oldu. Kahvenin zengin tarihini, üretim süreçlerini ve kültürel önemini ziyaretçilere tanıtıyor. Türk kahvesinin UNESCO tarafından “Somut Olmayan Kültürel Miras” olarak kabul görmesi amaçlanıyor.

‘Amacımız Türk Kahve Kültürü’ne değer katmak’

Beta İstanbul Şube Müdürü Hatice Uğur, “Osmanlı döneminin ticari ve sosyal hayatında merkezi bir rol oynayan bu yapı, kahvehane kültürünün kökenlerine ışık tutan zengin bir tarihsel ve kültürel mirası içinde barındırıyor. Geçmişte sırasıyla Emin Han, Tahmis Han, Hasırcılar Han isimleriyle bilinmekteydi. Artık Beta Yeni Han olarak bilinen bu yapı, 1554’te açılan ilk kahvehane olma özelliğini taşıyor.

Beta Han’ın restorasyonu sırasında tesadüfen gün yüzüne çıktı. Burayı müze haline getirmek ve herkesin ziyaret edebileceği bir yer haline getirmek istedik. Müzeyi ziyaret eden misafirlerimiz, kahvenin sıfır noktasında, kahve üretiminin tarihsel sürecini görüyor. Kahve üretim araçlarını keşfediyor.”

A’la Türk kahvesi yepyeni ambalajında

 Türk kahvesi geleneğini sürdürmek isteyen Beta Gıda, Âlâ Türk Kahvesi’nin yeni ambalajının lansmanını da gerçekleştirdi. Kahvenin ilk kez kavrulduğu fırın, A’la İstanbul 1554- Tarihi Eminönü Türk Kahvesi’nin ilham kaynağı oludu.

Beta Yeni Han Kahve Müzesi, 6 Aralık Pazar gününden itibaren ziyarete açık olacak.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir