- Netflix’ten Anadolu’nun genç yeteneklerine destek! - 18 Eylül 2024
- Gelenekselleşen Watsons Gençlik Festivali’ne geri sayım başladı - 18 Eylül 2024
- L’Occitane ile 28 günlük gençleştirme tedavisi - 10 Eylül 2024
SUSAMAYI BEKLEMEDEN SIVI TÜKETİN
Yazın getirdiği en ciddi hastalıklardan biri, güneş çarpması. Özellikle çocukların, kronik hastalıkları olanların güneşle ve sıcak havalarla olan temasına dikkat etmesi gerekiyor.
Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Alev Özsarı güneş çarpmasına karşı alınabilecek önlemleri ve güneş çarpması durumunda yapılabilecekleri anlattı.
Güneş çarpması, aşırı sıcak nedeniyle beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulması sonucu ortaya çıkan bir hastalık tablosudur. Vücudun kendi ısısını düzenlemek için olan terlemeyi yeterince gerçekleştirememesi durumudur. Ayrıca sıcaklarda aşırı terleme sonucu fazla miktarda sıvı ve elektrolit kayıpları sonucunda da vücut sıcaklığı yükselmeye başlayabilir. Bu durumdan en çok çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar, aşırı alkol alanlar etkilenir.
Yüksek ateş, baş ağrısı, nabız hızında ve solunum sayısında artma, tansiyon düşüklüğü, aşırı yorgunluk, bitkinlik hali.Güneşe maruz kalma uzadıkça ve müdahale edilmedikçe, ağrılı kramplar, kalpte ritim bozukluğu, bulantı-kusma-ishal, huzursuzluk, havale, bilinç bulanıklığı, koma ve ölüm gelişebilir.
Bu önlemleri alabilirsiniz
- Fazla güneşte kalınmamalı.
- Susamayı beklemeden bol su ve maden suyu içilmeli.
- Yiyeceklere dikkat edilmeli, ağır ve yağlı olanlardan kaçınılmalı, sık aralıklarla sebze ve meyveden zengin beslenilmeli. Proteinden zengin gıdalar azaltılmalı, alkol ve kafeinden kaçınılmalı.
- Mevsime uygun, vücudun sıcaklığını çok yükseltmeyecek ve terletmeyecek kumaşlar tercih edilmeli, açık renkli kıyafetler giyilmeli. Güneşten korunmak için geniş kenarlı şapkalar takılmalı.
- Ultraviyole ışınlarının en yoğun olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında, güneş altında spor faaliyetleri yapılmamalı.
- Sık sık duş alınmalı.
Nasıl yardım edebilirsiniz?
- Başına güneş geçen kişiyi serin ve hava akımı olan bir yere alın.
- Düz yatırın ve bacaklarını yukarı kaldırın.
- Ilık banyo yaptırın veya koltuk altı, boyun ve kalçalarına soğuk kompres uygulayın.
- Bilinci açıksa bol su ve tuzlu ayran verin. Şuur bulanıklığı, havale geçirme gibi belirtiler varsa vakit geçirmeden hastaneye götürün.
- Kas krampları serin bir yerde dinlenme ve bol sıvı almaya rağmen bir saatten uzun sürerse yine doktora başvurun
- Ateş düşürücü vermeyin.