‘İftarda ve sahurda az yemek kas ağrılarını tetikleyebilir’

Yetersiz kalori ve sıvı alımı halsizlik yapabilir

Uzmanlar, iftar ve sahurda dengeli beslenmek gerektiği konusunda uyarıyor. Ama bir yandan da  ‘Az yiyeyim’ derken; kas ve eklemlerin zarara uğrayabileceğini belirtiyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aydın Arslan, kas ve eklem sağlığını korumak için nasıl beslenilmesi gerektiği anlattı:

Doç. Dr. Aydın Arslan

Dengeli beslenme sağlıklı bir kas iskelet sistemi için çok önemlidir. Ramazanda uzun süren açlık ve susuzluk dönemini takiben iftar ve sahur öğünlerinin dengeli bir şekilde ayarlanmasında fayda var. Doktorlar tarafından önerilen besin ve ilaç takviyelerinin uygulanma şeklinin de düzenlenmesi gerekiyor.

Özellikle gazlı içecekler tercih edilmemeli ve sıvı alımı daha çok su olarak tercih edilmelidir. Yeterince su içmek, eklem sağlığını korur. Kas iskelet sistemi ve eklemler için protein ve liflerden zengin beslenme; karbonhidratlar ile birlikte dengeli olarak ayarlanmalıdır.

Orucunuzu su ile açın

Kemik ve eklem sağlığı için kalsiyum kaynaklarını; süt ürünleri, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler tercih edin. Yetersiz kalori ve sıvı alımı; halsizlik, kas ve eklem ağrıları, çabuk yorulma ve baş ağrısı gibi semptomlara yol açabilmektedir. Yaş, cinsiyet ve günlük aktivite düzeyini göz önünde bulundurarak öğün miktarları ayarlanmalıdır.

Egzersizi yemek sonrası değil, öğünlerden bir süre sonra yapın. Oruçluyken efor gerektiren koşu, tempolu yüzme, futbol, basketbol gibi rekabet içeren sporlar profesyonel olmayan kişilere önerilmez. Yürüyüş, germe ve kültür fizik egzersizleri daha uygundur.

İftardan 2-3 saat sonra yürüyüş yapın. Gün içerisinde hareketsiz kalmak, kas iskelet ve dolaşım sisteminde ciddi sorunlara yol açmaktadır. Ramazanda gündüz oruç tutulan sürenin uykuda geçirilmesini önermiyoruz.

Son yıllarda aralıklı oruç yöntemi de diyetisyenler ve hekimler tarafından sıklıkla önerilmektedir. Burada önemli olan; kişinin günlük ihtiyacı olan besinleri almasını sağlamaktır. Özellikle protein, mineral ve vitamin ihtiyacımızı karşılayamadığımızda; kemik, eklem kıkırdağı ve kas dokularda zayıflama olmaktadır. Oruç ibadeti veya aralıklı oruç ile yapılan diyet bilinçli bir şekilde uygulanmalıdır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir