- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
Çocuklar neden özellikle kahvaltı istemiyor?
Çocukluk döneminde sık rastlanan iştahsızlık ve beslenme reddi, pek çok ailenin ortak sorunu. Çocuğunuzdaki iştahsızlığın nedenlerini tespit edip doğru yöntemleri uygulayarak bu problemden kurtulmanın mümkün olduğunu söyleyen Liv Hospital Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Makbule Eren çocuklarda iştahsızlıkla baş etmenin yollarını anlattı:
Gece beslenen, yatmadan kısa süre önce beslenip gece boyu reflü yaşayan çocuklar, geniz eti, alerji, burun tıkanıklığı olan ve bunlara bağlı olarak gece sık uyanan, sabah yorgun kalkan çocuklar sabah kahvaltısını iştahla yemeyebilir. Bu nedenlerin araştırılması gerekir. Ya da uyku düzeni bozulup her zamankinden erken kalkmak zorunda kalmış ise kahvaltı istemeyebilir. Okula başlama dönemlerinde bu gibi sorunlar olabilir.
Bu önerilere kulak verin
- Çocuğunuzun iştah durumuna anlayış gösterin.
- Öğünlere düzenli olarak uyun. Ancak öğünlerin saatleri esnek olabilir. İlla herkes kahvaltıyı 08.00’de yapmaz. Saat 10.00’da yapar ama kahvaltı ile başlar.
- Yeni lezzetlere alışmak için zaman gerektiğini unutmadan sabırlı olmak gerekir.
- Beslenmeyi eğlenceli ve zevkli kılın.
- Alışverişte çocuğunuzun besin seçmesine izin verin, yönlendirin.
- Örnek olun.
- Yaratıcı olun.
- Yemeğe odaklanın.
- Tatlı ve şekerler ile ödül vermeyin.
- Açlık ceza olmasa da, yemeyen aç kalabilir.
- Sevgi, endişeler ve mazeretler besleneme sırasında hata yapmayı gerektirmez.
- Ne ile ne kadar beslendiğinin yanında nasıl beslendiğinin de önemli olduğunu ve beslenmenin bir davranış şekli olduğunu bunun temellerinin de daha bebeklik döneminde tamamlayıcı gıdaya başlarken atıldığını unutmamak gerekir.