- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
TEDAVİ EDİLMEZSE ŞİKAYETLER ARTIYOR
Göz kuruluğu belirtileri, tüm gün bilgisayar karşısında çalışmak zorunda olan çalışanların ortak şikayeti!
Erdem Hastahanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinan Yakut, hem hastalık hakkında hem organ hakkında bilgiler verdi:
Gözyaşı tabakası, gözde nemli ve pürüzsüz bir yüzey sağlayarak daha net görmeye olanak verir. Gözün ön yüzeyinde bulunan duyu sinirlerinin tahriş olmasını engeller. İçerdiği bileşenlerle dışarıdan gelen enfeksiyonlara karşı gözün savunma bariyeri rolünü üstleniyor. Yabancı cisimlerin göze temas etmesi sonucu refleks salınarak, gözü adeta temizler ve iyileşme sürecine katkıda bulunur.
Pek çok sebebi olabilir
Gözün çabuk yorulması, yanma, batma, kızarma, yabancı cisim hissi, ara sıra kaşıntı gibi belirtileri vardır. Çoğu insan göz kuruluğunun alerji ya da mevsim değişiklikleri nedeniyle olduğunu sanır. Özellikle gün sonuna doğru bilgisayar başındayken, araç kullanırken ve televizyon seyrederken şikayetler yoğunlaşır. Bu arada gözlük takması gerekirken takmama, uyku dengesizliği ve yoğun tempolu çalışma durumlarında şikayetler iyice artar.
Geçirilmiş lazer operasyonu, sigara kullanımı ve bazı ilaçlar da göz kuruluğu yapabilir. Bunların dışında romatizmal hastalıklarla ilişkili de olabilir. Detaylı bir göz kontrolü yaptırmak gerekir.
Lens kullanımına dikkat!
Kontakt lens kullanımında kuru göz belirtileri ortaya çıkabilir hatta devam edilirse çok daha ciddi, kalıcı sorunlar gelişebilir.
Tedavide ilk tercih, suni gözyaşı damlaları. Birtakım hastalıklarla ilişkili durumlarda ise ek ilaç tedavisine gereksinim olabilir. Göz kuruluğu tedavisinde öncelikle soruna yol açan faktörleri tespit etmek ve önlem almak gerekir. Ofislerde nem oranının artırılması, ekran başındayken mola verilmesi ve gözlerimizi daha sık kırpmaya çalışmak bir miktar daha konfor sağlar. Ayrıca çok ileri evre kuruluk olan hastalarda gözyaşı kanallarına bir tıkaç konularak, mevcut gözyaşının yüzeyde tutulması uzatılabilir.