- PenFest 9-10 Kasım’da Çırağan Sarayı’nda gerçekleşecek - 2 Kasım 2024
- Green Up Koleksiyonuna yeni ürünler ve renkler eklendi - 31 Ekim 2024
- Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda kadınlara güçlü bir destek - 25 Ekim 2024
Kanser yapan 60 madde içeriyor
Sağlık için ciddi bir tehdit olan sigara, çocukların büyüme ve gelişimini olumsuz etkiliyor. Pasif olarak maruz kaldıkları sigara dumanındaki 60 kanserojen madde, minik bedenlerini ele geçiriyor.
Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. İsmail Yıldız, sigaranın çocuk sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.
Sigaranın tütünü ve dumanı nikotin, karbonmonoksit ve katran başta olmak üzere amonyak, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehit, benzen, asetaldehid, metan gibi zehirli olan 4 binden fazla kimyasal madde içeriyor. Bunların bir kısmı tanecik, bir kısmı gaz halinde bulunuyor. Sigara, içindeki yaklaşık 60’a yakın madde nedeniyle kanser yapıcı özelliktedir.
Çocuklar pasif içici sınıfında
Sigara içmeyen bir kişinin başka birinin içtiği sigaranın dumanına maruz kalmasına pasif sigara içiciliği deniliyor. Pasif içiciler, sigara kullanmasalar bile, içen kişiler kadar bu zararlı maddelerden etkileniyor. Erişkinler çocuklarının yanında sigara içmemek için evin farklı alanlarını kullanabiliyor ama üzerlerine sinen sigara yine de zarar veriyor.
Gebelikte bebeği olumsuz etkiliyor
Anne adayları gebelikte sigara kullanmamalı. Sigaranın içinde bulunan birçok madde büyüme ve gelişme döneminde olan fetüsü olumsuz yönde etkiler. Sigara kullanan bir anne adayında nikotin yaklaşık yüzde 90 oranında fetüse geçer. Nikotin plasental damarlarda büzülmeye yol açarak bebeğe giden yaşamsal maddelerin azalmasına neden olur. Karbonmonoksit ise plasentayı geçerek fetusun oksijen miktarının düşmesine yol açar. Sigaranın diğer zararlı etkileri şu şekilde sıralanabilir:
- Rahim içi büyüme kısıtlılığı görülür, bebek kilo alamaz. Fetal büyümede geriliğe yol açar.
- Düşük tartılı doğumlar gerçekleşir.
- Doğumsal anomaliler görülür.
- Gebelik düşük doğumla sonuçlanabilir.
- Akciğerlerin gelişimi bozulur.
- Anne adayının daha doğum başlamadan amniyon kesesi yırtılıp, suyu gelebilir.
- Plasental sorunlar oluşur.
- Yenidoğan döneminde ani bebek ölümü sendromu görülür.
- Anne sütü az salgılanır, bebek beslenemez.
- Bebek sık enfeksiyon geçirir.
Sigara dumanı çocukları nasıl etkiliyor?
- Gözde irritasyon, kuruluk, görmenin etkilenmesi ve görmede bulanıklık yapabilir.
- Solunum yollarını tahriş edebilir.
- Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları sık görülür.
- Astım ve astım atakların tetiklenir.
- Öksürük atakları gelişir.
- Orta kulak enfeksiyonu riski artar.
- Kardiyovasküler sistem, nörodavranış sistem ve çocukluk çağı kanserlerin gelişmesini tetikler.
Onları korumak için…
Evin hiçbir bölümünde ya da yakınlarında sigara içilmemeli, içilmesine izin verilmemeli. Arabada cam açık olsa bile sigara kullanılmamalı Kreşlerde, bakım evlerinde, okullarda ve çocukların zaman geçirdiği yerlerde sigara içilmediğinden emin olunmalı. Çocuklar erken yaşlardan itibaren sigaranın zararlı etkileri konusunda bilinçlendirilmeli.