- Kérastase 60. yılını global marka elçileriyle kutluyor - 11 Ekim 2024
- Eastpak x Peanuts Koleksiyonu çevre dostu - 11 Ekim 2024
- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
10 maddede sağlık yaş alma tüyoları
Uzun yaşamın sırrı genetik özelliklerimizde gizli olmasına rağmen, hayat tarzımız ve alışkanlıklarımız, sağlıklı yaş almayı etkileyen en önemli faktörler.
Liv Hospital’dan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu, bazı değişikliklerle sağlıklı ve mutlu yaş almanın püf noktalarını anlattı:
1) Hareketli olun: Her yaşa ve her kişiye göre spor var! Sabahları özellikle germe ve direnç egzersizleri, yürüyüş, yüzme, yoga, dans yaparak kaslarınızı zinde tutabilirsiniz. Yaşı ilerlemiş birinin düşme ve yorulma korkusuyla hareketsiz bir yaşam sürmesi son derece yanlıştır.
2) Bol su için:Su içmek, sağlıklı ve uzun yaşamın en basit kurallarından biri. Vücudu susuz bırakmamak için günde en az 1.5 litre, kabaca 8 bardak su içmek gerekir. Sıcak havalarda terle kayıp olacağından bu miktar artırılmalı.
3) Sorunlarınızı kabullenin: Hayatta çeşitli sorunlarla karşılaşabiliriz. Çözülemeyecek olanları kabullenmek ve onlarla birlikte yaşamayı öğrenmek huzur verir, anda kalmayı sağlar ve içinde bulunduğumuz durumu kolaylaştırır. Bu sorunlar çözülmese de kabullenme, ruhsal rahatlama sağlar.
4) Sigaradan uzak durun:Sigarasız yaşam, hem içene hem de çevresindekilere solunabilir güzel bir hava alanı sağlar. Sigara; kalp- damar, akciğer hastalıkları ve kanser için kanıtlanmış en önemli risk faktörlerinden biridir.
5) Kazalardan korunun
Kazalar maalesef ölüm veya fiziksel hasarla sonuçlanabilir. Kaygan zemin ve halı, fazla eşyalı ortamlar düşme ya da çarpma riskini artırır. Evin ve çevrenin kazaları önleyecek şekilde döşenmesi ve bazı basit önlemlerle riski en aza indirmek gerekir.
6) Aşılanın:Hastalıktan korunmak, hasta olduktan sonra tedavi etmekten daha kolay ve daha az maaliyetlidir. Her yaş grubunda önerilen aşılar vardır. Örneğin ileri yaşta grip enfeksiyonu, zatürre gibi hastalıklar ölümcül seyredebilir. Bu nedenle doktorun önereceği şekilde aşılanma önemlidir.
7) Düzenli check-up yaptırın.Hastalıkları belirti vermeden saptamak ve gerekli önlemleri almak için doktorun kontrolünde düzenli olarak check-up yaptırmak yaşam süresini ve kalitesini artırır.
8) Aile ve dost ortamında olun:Sevdiklerimizle zaman geçirmek, acı ve tatlı olayları paylaşmak ve dost sohbetleri, hem kişiyi zinde tutar hem de yalnız olmadığını hissettirir.
9) Zihinsel aktivitede bulunun:Buna ve Alzheimer gibi hastalıklardan korunmak amacıyla zihninizi aktif tutun. Bunun için gazete ve kitap okuyabilir, bulmaca çözebilirsiniz.
10) Dengeli beslenin
Her besin grubundan oluşan bir beslenme programı benimsemek ve kilo kontrolü her yaşta çok önemli. Özellikle ileri yaşta ortaya çıkabilen protein-enerji dengesizliğinden kaynaklanan beslenme bozukluğu önemli bir sağlık problemi haline gelebilir. Beslenme alışkanlığı tamamen bireyseldir ancak yaşam süresini uzattığı kanıtlanmış diyet, Akdeniz tipi olmalıdır.