- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
Az ya da çok uyuyorsanız dikkat!
Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, uykunun sağlıklı, yeterli ve iyi olmasının yaşlanmayla ortaya çıkan sağlık sorunlarını engellediğini söyledi.
Uykunun temel işlevi bizi uyanıklığa hazır hale getirmek. İyi ve yeterli uyku uyumak bizi uyanıkken daha aktif, dinç ve dikkatli yapıyor. Uyku sırasında uyanıklıkta yapılamayan bazı işlevler yerine getiriliyor. Bu işlevlerin beyine zarar veren bazı oksidatif stres faktörlerinin yok edilmesini, bağışıklık sisteminin aktif çalışmasını ve enerji dengesinin korunmasını sağlıyor.
Sağlıklı uykunun faydaları
- Uykunun yeterli sürede ve kalitede olması, yaşlanmayı oluşturduğu düşünülen bazı etkenlerin yok edilmesini sağlıyor.
- Kişiyi kalp ve beyin damar hastalıklarından, diyabetten ve obeziteden koruyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve yaşlanmayla daha sık ortaya çıkan hastalıkların gelişmesini önlüyor.
- Sağlıklı bir uyku sırasında iştah, doygunluk ve metabolizma hormonları düzenleniyor. Otonomik denge denilen sempatik-parasempatik sistem arasındaki denge sağlanıyor. Bağışıklık sistemi yapılandırılıyor ve ayrıca hücre ölümüne yol açan oksidatif stres faktörü maddeler temizleniyor.
Uykusuzluk hipertansiyon ve felce neden oluyor
Ülkemizde yapılan 2010 tarihli Türkiye’de Erişkin Toplumda Ulusal Uyku Epidemiyolojisi Çalışması) araştırması ve Avrupa Uyku Araştırma Topluluğu tarafından yapılan 2008 tarihli çalışmalar, uykuda solunum bozukluğu ile yaşlı popülasyonda kalp damar hastalığı, inme ve hipertansiyon arasında bir ilişki tespit etti. Araştırma ayrıca ortalama altı saatten kısa ve 10 saatten uzun uyuyanların yaşam sürelerinin 6-10 saat arası uyuyanlardan daha kısa olduğunu ortaya koyuyor.
Sağlıklı bir uyku için ne yapmalı?
- Sabahları kalkma saatini mümkün olduğunca sabit tutun
- Akşam yatağa fiziksel olarak yorgun gitmeyin
- Uykuyu uyku için belirlenmiş yerde uyuyun
- Öğleden sonra saatlerinden itibaren çay-kahve gibi uyku bozan içecekleri tüketmeyin
Kurallara uyulsa bile bazen gün boyu bu uyku hali devam edebilir. Bir uyku hastalığı durumunda tipine göre ek belirtiler de ortaya çıkar. Örneğin uyku apne sendromunda gece nefes durmaları, huzursuz bacaklar sendromunda akşam saatlerinde bacaklarda ağrı ve hareket ettirme isteği, insomnide uykuya dalma veya uykuyu sürdürmede görülebiliyor. Böyle bir tablo ile karşılaşıldığında mutlaka tıbbi yardım almak şart.