Sıcak içecekler gırtlak ve yemek borusu kanseri nedeni olabilir mi?

Boğazda kanama varsa, dikkat!

Op. Dr. Talha Atalay

Çay, kahve, çorba gibi gıdalar, yemek borusu ve gırtlak kanserinde risk faktörünü artırıyor. Aşırı sıcak içeceklerin sık tüketilmesinin risk taşıdığını belirten Özel İbni Sina Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Talha Atalay, birkaç dakika bekletildikten sonra tüketilmesi konusunda uyarıda bulundu:

Toplum olarak çayı seviyor ve sıcak tüketiyoruz. Çay gibi sıcak içecekler, boğaz ve yemek borusunda kronik hasara neden olarak, yemek borusunun etrafını tahriş edebilir.  İltihaplanmaları ise ve zararlı hücrelerin daha hızlı çoğalmasına yol açar.

Endoskopik değerlendirme yapılmalı

Yemek borusu kanserleri, en sık 45-60 yaşları arasındakileri etkiliyor ve dünya genelinde kanserler arasında altıncı sırada yer alıyor. Kilo kaybı, göğüs bölgesinde ağrı ve yanma, kusma, gıdaların ağza geri gelmesi, boyunda şişlik, ses kısıklığı, iştahsızlık, boğazda kanama, öksürük ve boğulma hissi, yutma güçlülüğü gibi şikayetleri olanların mutlaka bir uzmana  başvurup, endoskopik inceleme yaptırmaları şart.

Erken teşhiste en etkili yöntem, cerrahi endoskopik değerlendirmedir. Lezyonun boyu, derinliği ve kitlenin total büyüklüğü tedavinin şeklini belirler. 7–8 santimetreden büyük  tümörlerin komşu dokulara yayılma ihtimali fazladır.

Buğday, pirinç, mısır, taze meyve ve sebzelerin az tüketimi de gırtlak kanseri riskini artırır. Gıdalardaki kanserojenler maddeler, yemek borusundaki hücrelerde tahribat yapabilir.  Böyle bir durumda, hücreler kendini tamir eder ve tümör oluşumunu engeller. Ancak çok sıcak bir içecek alımında bu süreç baltalanır ve kendini tamir edemeyen hücreler karşımıza tümör olarak çıkabilir. Yemek borusu tıpkı cildimiz gibi skuamoz tip epitel hücrelerden oluşur. Ciddi yanıklar cildimizde nasıl yara izlerine neden oluyorsa, sıcak içecekler de aynı etkiyi gösterir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir