Sık yaptığımız bu hatalar ayak bileğine hasar veriyor

Ağrı birkaç günde geçmemişse, dikkat!

Doç. Dr. Mehmet İşyar

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet İşyar, günlük hayatta sık yaptığımız ama zararlarının farkında olmadığımız hareketleri sıraladı ve önemli uyarılarda bulundu.

  • Isınma hareketi yapmadan spora başlamak,
  • Hatalı egzersiz ve spor yapmak,
  • Ayak bileğini güçlendiren germe egzersizleri yapmamak,
  • Sık sık, topuklu ayakkabı gibi, ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı giymek,
  • Koşmak, merdivenden inip çıkmak gibi hareketlerin yanı sıra ani hareketlerle ayak bileğini aşırı zorlamak,
  • Spor yaparken ayak yapısına ve spor çeşidine uygun ayakkabı seçimi yapmamak,
  • Kötü beslenmek,
  • Uzun süre ayakta kalmak,
  • Sigara içmek.

Ayak bileğindeki sorunlarda erken tedavi önem taşıyor. Çünkü tedavide gecikildiğinde ayaklardaki problem daha da ilerleyerek stres kırıkları gibi yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen soruna dönüşebiliyor, hatta kalıcı hasarlar bırakabiliyor. Ağrı, birkaç gün istirahate rağmen geçmemişse, şiddetliyse, ayak bileğinde şişlik, ısı artışı veya kızarıklık varsa zaman kaybetmeden mutlaka bir uzmanına başvurmak gerekiyor.

Kıkırdak yaralanmalarından stres kırığına

Ayak bileği ağrısının en sık görülen sebebi, ayak bileğinin burkulmaları, burkulma sonrasında yırtılan ve zarar gören tendonların tam olarak iyileşememesi. Kıkırdakların hasar görmesi,  ‘osteokondral defekt’ denilen kıkırdak yaralanmalarına yol açabiliyor.

Bir başka nedense, ayak bilek kemiğinin çok küçük bir şekilde kırılması nedeniyle gelişen stres kırığı veya tendon iltihaplanması olabiliyor. Topuk arka kısmında özellikle sabahları daha belirgin olan ve üzerine basmakla ağrıyan kemik çıkıntısı Haglund Deformitesi, genellikle 3-4’üncü ayak tarak kemikleri arasında gelişen ve yanma-huzursuzluk hissi veren ağrı da morton nöroma probleminin habercisi…

Tedavi altta yatan nedene göre planlanıyor

Ayak bileğinde oluşan problemlerde istirahat, buz kompresyonu ve fizik tedavi egzersizlerinden kapalı ve açık cerrahiye kadar birçok yöntem var. Çeşitli kemik sıkışması sendromlarında artroskopik ayak bileği cerrahisiyle işlemler bir santimden daha küçük olan 2-3 deliklerden girilerek yapılıyor. Bu sayede hastalar ameliyatın ertesi günü taburcu olabiliyor ve açık cerrahiye oranla daha kısa sürede iyileşiyor. Ameliyatın yeni kıkırdak oluşumu desteklemek için kök hücre ve PRP\PR gibi tekniklere de başvurulabiliyor.  PRP\PRF yöntemlerinde hastanın kendi kanındaki trombosit adı verilen hücrelerin içerisinde yer alan birçok faktör kullanılarak, kıkırdak ve kemik gibi dokuların onarımı sağlanıyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir