Tüp bebek tedavilerinde ‘mucize’ söylemlerine kanmayın

‘İnsanların ümitleriyle oynanıyor’

TSRM Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, çocuk sahibi olmak isteyen aileleri uyardı: “Etkinliği kanıtlanmamış tedavi yöntemlerini, kanıtlanmış gibi mucizevi şekilde göstererek, insanların ümitleriyle oynuyorlar. Hatta zarar verebilecek tedavi yöntemleri bile savunuluyor.”

Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık

Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, kısırlık ve tüp bebek tedavileri konularının, gerek sosyal medyada gerek yayın organlarında sömürüldüğünü belitti. Işık, “Başta PRP, kök hücre uygulamaları, gebelik aşısı, ROSİ yöntemi (öncül sperm hücrelerinden tüp bebek tedavisi), doğal başlığı altında uygulanması önerilen ve zehirlenmelere de neden olabilecek bitkisel kür ile serum gibi uygulamaların ‘yerleşmiş, etkinliği ispatlanmış tedaviler’ gibi sunulması ülkemiz yasal düzenlemeleri bakımından suç unsuru taşımaktadır. Ayrıca tıbbi etik açısından hastalara ölçüsüz umut vermesi de göz önüne alındığında kabul edilemez bir durumdur.

Bilimin karşısında değiliz. Bazı deney aşamasındaki yöntemlerin önümüzdeki dönemlerde faydalı olabileceğini söyleyebiliriz ama bunun rutin tedaviymiş gibi hastalara sunulması sakıncalı. Hastaya, bunun deneysel olduğu ve bu tedavinin faydalı olabileceği gibi hiçbir faydasının olmayabileceği hatta zarar verebileceği dahi söylenmeli. Bizim alanımızda hiç çocuğu olmayan çifte hiçbir tedavi vermezseniz bile 1 yılın sonunda belli kısmı kendiliğinden gebe kalır. İşte bu gruba siz elma da yedirseniz ‘Okudum, üfledim’ deseniz de ona inanır. İnsanları aldatıyorlar” şeklinde konuştu.

‘Kısırlığa son, lafını duyduğunuzda kaçın’

Etkinliği kanıtlanmamış tedavi yöntemlerinin, kanıtlanmış gibi gösterildiğini dile getiren Prof. Dr. Işık, “İnsanların ümitleriyle oynuyorlar. ‘Kısırlığa son’ lafını duyduğunuzda, kaçacaksınız oradan. Böyle bir şey yok çünkü. Kimini doktor kisvesi altında, kimini bilim adamı, kimini fitoterapist adı altında duyuyorsunuz. PRP, kök hücre, ROSİ denen öncül hücrelerle enjeksiyonlar, gebelik aşısı, birtakım serum lipit gibi otoimmün hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar düşüklerde veya tekrarlayan başarısızlıklarda kullanılıyor. Bunların hepsi çalışma aşamasında olan şeyler. Ufak tefek vaka serilerinden başka hiçbir şey yok elimizde ve bunlar para karşılığı hastalara uygulanıyor. Bu yöntemler belki gelecekte kısırlık tedavisinde yer bulabilir ama şu an hepsi deneme aşamasında” dedi.

‘Bitkisel ürün’ tehlikesi

Diğer tehlikeli konunun ‘bitkisel ürün’ diye sunulan preparat (hazır ilaç) olduğunu anlatan Prof. Dr. Işık, şunları söyledi: “Bitkisel ürünlerin içerikleriyle ilgili hiçbir çalışma yok. Hangi dozda, hangi bitkinin hangi bitkiyle karıştırılıp verildiğinde ne etki yapacağına dair kulaktan dolma bilgiler var. Bir de yurt dışından getirildiği iddia edilen bir sürü bitki var. Piyasada bu bitkilerden elde edildiği düşünülen tablet halinde sanki ilaçmış gibi satılan destekler bulunuyor. Böbrek ve karaciğere zarar verebiliyor. Alerjik reaksiyon ve enflamasyona yol açabiliyor. Hem meslektaşlarımızın hem bu alandaki bütün profesyonellerin hem de halkımızın bunlardan haberdar olması lazım. Çok ciddi bilgi kirliliği var ve maalesef çocuk sahibi olmak isteyen insanların ümitleriyle oynanıyor.”




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir