- Nezaket ve empati neden azaldı? - 21 Mart 2025
- Daha iyi bir toplum için umut var: Barış, şefkat ve empatinin gücü - 21 Mart 2025
- İyilik yapmak mutluluğu artırıp stresi azaltıyor! - 21 Mart 2025
Dünya giderek şişmanlıyor
Diyet ve egzersize rağmen bir türlü kilo veremeyenlerin insülin direnciyle karşı karşıya olabileceğini söyleyen Avrasya Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar, bu sağlık problemiyle ilgili bilge verdi:
Gelişen teknoloji yaşam tarzımızda köklü değişikliklere sebep olurken tembel bir nesil ortaya çıktı. Fiziksel aktivitelerimiz kısıtlandı, merdiven çıkmaya üşenir olduk. Fastfood tarzı beslenme alışkanlıkları obeziteyi kamçılarken, özellikle 30’lu yaşlardan itibaren sıklığı arttı. 30’lu yaşlardan itibaren vücudumuz bir dönüşümün içine giriyor ve insülin direnci gelişiyor.
İnsülin, pankreastan salgılanan bir hormondur. Başta kas ve yağ dokusu olmak üzere kanda dolaşan şekerin hücre içine alınarak, vücudun şekeri kullanmasını sağlar. Karaciğerde fazla şekerin depolanmasında etkilidir. Vücuttaki yağ ve proteinlerin parçalanmasını engeller.
Kısır bir döngü gibi
İnsülin direnci pankreastan yeterince insülin salgılandığı halde vücudun insülin cevabının azalmasıdır. Bu durumda pankreas insülin direncini kırmak için daha fazla insülin salgılar. Kanda gerektiğinden fazla olan insülin, yemek sonrası kan şekerinde ani düşmeye ve erken acıkmaya yol açar. Sonuç ise aşırı kilo alımıdır! Bu kilo aşırı insülin direncini daha da artırır ve daha fazla kilo alınır. Yani süreç, kısır döngü haline gelir.
İnsülin direnci neden olur?
- Genetik yatkınlık
- Hareket azlığı
- İlerleyen yaş
- Kilolu olmak
- Yüksek kalorili rafine gıdalarla beslenmek
Birçok hastalığa zemin hazırlıyor
İnsülin direnci ilerleyen yıllarda şeker hastalığına sebep oluyor. Aslında şeker hastalığının en erken bulgusu denilebilir. Ayrıca obezite, hipertansiyon, kalp damar hastalığı, kan yağlarının yükselmesi, kansere yatkınlık da diğer sonuçları arasında.
Hasta açken kanında ölçülen şeker ve insülin değeri ile hesaplanan HOMA-IR testi, insülin direncini tespit eden bir yöntemdir.
İnsülin direnci nasıl tedavi edilir?
Tedavi için anahtar kelimeler; egzersiz, kilo vermek ve insülin direncini düşüren ilaçlardır. Öncelikle yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Kilo aldıktan sonra ya da 30’lu yaşlardan itibaren değil çocukluk çağında bilinçli beslenmeyi öğrenmeliyiz. Çocukluk çağından itibaren yüksek kalorili rafine gıdalardan uzak durmalıyız. Eğer 30’lu yaşları çoktan geçmiş ve kiloları almışsak, egzersiz ve diyet ile birlikte muhakkak insülin direncini düşüren ilaçlar kullanmalıyız.