- Yeni yıl teması: Sıcacık ve Rahat Bir Yıla Gülümse - 20 Aralık 2024
- Vakkorama ile yeni yıla eğlenceli ve renkli bir dokunuş - 20 Aralık 2024
- Flormar Zodiac Signs Oje serisi ile burcunu belirle - 20 Aralık 2024
Doğru yaşam şekli ile sağlıklı bir hayat
Yeni bir yıl yaklaşırken yeni kararlar alıyor, hayatımızı düzene sokacak planlar yapıyoruz. Bu kararlardan biri de sağlıklı beslenme ve düzenli bir yaşam tarzına ilişkin oluyor. Bu kararların sadece birkaç ayla sınırlı kalmaması gerektiğini belirten uzmanlar, alınacak birkaç önlemle bu durumun yaşam tarzına dönüşebileceğine dikkat çekiyor: Hazır gıdalardan uzak durmak, beslenmenize öncelik göstermek ve sağlıklı alternatifler oluşturmak.
NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, yaşam değişikliği için yapabileceklerinizi sıraladı:
Hazır gıdalardan uzak durun
Beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak, sanıldığı kadar da zor değil aslında, sadece yapmanız gereken şey hazır gıdalara kaçmamak, sıkıştırılmış zamanda ya da bir yerden bir yere yetişirken beslenmenizi ikinci plana atmamak ve sağlıklı alternatifler seçmek.
Kahvaltılarınızda açma, poğaça ve simit yerine; kepekli beyaz peynirli sandviç ya da az yağlı ile hazırlanmış bir omlet tercih edin. O kadar da vaktim yok diyenler içinse geceden hazırlayacakları bir sandviçi sabah kahvaltıda tüketmelerini tavsiye ederim. Ara öğünlerde meyve tüketimine yer verin. Tatlı ihtiyacınız devam ederse küçük bir kare bitter çikolata sizi mutlu edecektir.
Egzersizi ihmal etmeyin
Sedanter (hareketsiz yaşam) metabolizmamızın yavaşlamasına davetiye çıkartıyor. Gideceğiniz yerden biraz önce inin ve yürüyün, arabanızı uzağa park edin ve kendinize yürüme yolu seçin.
Kişiye özel beslenme programı edinin
Burada etkili faktör; bireyin yaşı, cinsyeti, boyu, kilosu, ne iş yaptığı, öğrenci mi çalışan mı olduğudur. Bireyin kolesterol, tansiyon, diyabet, troid, kalp ve böbrek hastalığı gibi herhangi bir kronik hastalığa sahip olup olmaması da önemlidir.
Alışkanlıklarınızı değiştirin
Örneğin şekersiz çay içemediğini ya da asitli bir içecek içmeden öğününü tamamlayamadığını belirten kişilere değiştirilmesi zor ama zamanla mümkün alışkanlıklar edindirmeye çalışmak önemli.
Bir günlük beslenme planında, temel besin öğelerinin dengeli ve düzenli bir şekilde alınması gerekir. Beslenmemizin yüzde 55-60’ı karbonhidratlardan, yüzde 30-35’i yağlardan ve yüzde 10-12’i proteinlerden sağlanmalıdır. Et ürünleri, süt ürünleri, tahıl grubu, meyve ve sebze grubuna günlük beslenmeden yer verilmelidir.