Çocuklarda grip ve Covid 19’u ayırt etmek mümkün mü?

Grip kış ve ilkbaharda sık görülüyor

Dünya genelinde grip sezonunda her yıl 3-5 milyon kişi gribe yakalanıyor; yaklaşık 500 bin kadar kişi grip nedeniyle yaşamını yitiriyor.

2020 yılında Covid-19 pandemisine ilişkin izolasyonların uygulanması; okul ve iş yerlerinin kapalı olması; seyahat kısıtlamaları; sosyal mesafe, hijyen önlemleri ve maske kullanımının artması nedeniyle grip vakaları azaldı. Ancak 2021-22 sezonunda pandeminin devam etmesine rağmen hareketliliğin tekrar başlaması; okul ve iş yerlerinin açık olması, havaların soğumasıyla kapalı ortamlarda geçirilen vakitlerin artması gibi sebeplerle influenza vakalarının artacağı ve salgın şeklinde olacağı düşünülüyor.

Liv Hospital Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara; çocuklarda grip ve Covid 19’un nasıl ayırt edileceğini anlattı.

Mevsimsel grip hastalığı (influenza); özellikle kış ve ilkbahar aylarında salgınlar yapabilen, öncelikle küçük çocuklar, yaşlılar, gebeler ve kronik hastalığı olanlar başta olmak üzere risk gruplarında hastane yatışlarına neden olabilen ve ölümle sonuçlanabilen önemli bir sağlık sorunudur.

Grip, Covid-19 enfeksiyonundan nasıl ayırt edilebilir?

Grip influenza A ve B virüsünün neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın seyrinde, ani başlangıçlı yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısına eşlik eden baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrısı tipiktir. Solunum sıkıntısı gelişebilmektedir. Bazı olgularda kusma ve ishal gözlenmektedir. Bu bulgular diğer solunum yolu virüslerinde ve Covid-19 enfeksiyonunda da ortaya çıkmaktadır. Sadece klinik bulgulara dayanarak ayırım yapmak mümkün olmayıp tanı için hızlı antijen ya da PCR testleri gibi laboratuvar incelemelerden faydalanılması gerekir.

 Gribin tedavisine yönelik bir ilaç var mıdır?

Grip enfeksiyonunun tedavisinde çeşitli antiviral ilaçlar kullanılıyor. İlaçlar özellikle ilk 48 saatte içerisinde başlandığında etkili oluyor. Virüse etken maddeli ilacın ülkemizde şurup ve tablet formu bulunmaktadır.

Grip aşısı kimlere yapılmalıdır?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ve Aşılama Uygulamaları Danışma Komitesi (ACIP), tıbbi gerekçeler sebebiyle yapılamayan kişiler dışında (aşıya bağlı anafilaksi öyküsü gibi), 6 aylıktan büyük herkese rutin yıllık grip aşısı öneriyor.

Hastalık komplikasyonları açısından riskli bireylere aşı mutlaka yapılmalıdır. Bunlar;

  • Çocuklar <5 yaş (özellikle <2 yaş)
  • Yetişkinler ≥50 yaş
  • Kronik akciğer hastalığı (astım dahil), kalp rahatsızlığı, böbrek, karaciğer ve kan hastalığı olanlar
  • Diyabet gibi metabolik hastalığı olanlar
  • Bağışıklık sistemi baskılayıcı hastalığı olan ya da ilaç kullananlar (kanser hastaları, organ nakli alıcıları gibi)
  • Gebeler ve emziren kadınlar
  • Aşırı kilolular ve obezler
  • 19 yaşın üstünde uzun süre asprin tedavisi kullananlar
  • Huzurevleri ve diğer kronik bakım tesisleri üyeleri
  • Influenzaya bağlı komplikasyon riski yüksek, hastanede başka sebeple yatan hastalar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir