- Kérastase 60. yılını global marka elçileriyle kutluyor - 11 Ekim 2024
- Eastpak x Peanuts Koleksiyonu çevre dostu - 11 Ekim 2024
- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
Disk dejenerasyonu nedir?
Tıp dünyasının tedavideki en büyük kozlarından biri olan kök hücre, bel ağrısı çeken hastaların da umudu oluyor. İlaç ve fizik tedaviden sonuç alamayan hastalara uygulanıyor. Bel ağrısının sorumlusu olan disk dejenerasyonunu onarıyor. Bu sayede hem ağrı tümüyle ortadan kalkıyor hem de hastalığın nüks etmesi engelleniyor. Üstelik hastanın kendi kök hücreleri kullanıldığı için yan etkiler de görülmüyor.
Acıbadem Altunizade Hastanesi Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Özyalçın ile Acıbadem Maslak Hastanesi Algoloji Uzmanı Doç. Dr. Kamer Dere, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
Dünyada baş ağrısından sonra ikinci sırada yer alan bel ağrısına birçok neden yol açsa da, tüm etkenlerin altında omurlar arasındaki diskin dejenerasyonu yatıyor. Bu sorunu onarmak için bir yöntem bulunmadığından, nüks riski taşıyordu.
İlerleyen yaş, travma, aşırı kilo ve az hareket etmek gibi çeşitli etkenler nedeniyle oluşan disk dejenerasyonu omurlar arasında süspansiyon görevi gören kıkırdağın yıpranması anlamına geliyor. Diskteki canlı hücrelerin sayısı azalıyor, su oranı düşüyor ve yırtılmalar oluşuyor. Ardından omurga fıtıkları, faset eklem dejenerasyonu ve omurga kaymaları gibi hastanın yaşam kalitesini düşüren problemler gelişiyor.
Kalıcı çözüm sağlıyor
Bel ağrısından yakınan hastalara umut olan bu yöntemin adı; otolog kök hücre transferi. ABD’de yürütülen çalışmalarda yüz güldürücü sonuçlar alındı. Tedavi sonrası hastaların ağrı skorlarında belirgin azalma görülürken, hayat kalitelerinde belirgin düzelme saptandı. Yöntem, geçtiğimiz yıldan beri Türkiye’de de uygulanıyor.
Ameliyathanede, skopi denen röntgen cihazı eşliğinde gerçekleştiriliyor. Hücrelerin sayısal olarak en fazla bulundukları göbek yağlarından faydalanılıyor. Liposuction işlemiyle göbek bölgesinden alınan yağ hücreleri özel işlemlerden geçiriliyor. Daha sonra sorunlu diskin içine enjekte ediliyor. Hasta aynı gün taburcu oluyor ve dördüncü günden itibaren günlük hayatına dönüyor. Kök hücreler, 6-8 hafta gibi bir süre içerisinde sorunlu disk içerisinde yenilenme ve onarım sağlayarak bölgeyi onarıyor. Bu tedavinin en büyük avantajı ise hastanın kendi hücrelerinin kullanılması. Vücuda yabancı bir madde girmediği için alerjik reaksiyon gelişmiyor.