Çocuklarda yüksek tansiyonun nedeni böbrek reflüsü olabilir

 Genetik yapısal bozukluklar en önemli neden

Çocukluk çağında sık görülen böbrek reflüsü, genetik yatkınlığa bağlı olarak ortaya çıkıyor. Kardeşinde hastalık bulunan çocuklarda gelişme riski yüzde 30, anne-babasında aynı hastalık bulunan çocuklardaysa yüzde 70.

Op. Dr. A. Egemen İşgören

Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. A. Egemen İşgören, çocuklarda böbrek reflüsü ve tedavisi hakkında bilgi verdi:

İdrar kesesinde toplanan idrarın, böbreklere geri akması olarak tanımlanan böbrek reflüsü; idrar kanalının, mesaneye açıldığı noktanın genetik yapısal bozukluğundan kaynaklanabileceği gibi, anatomik veya fizyolojik bir darlıkla da ortaya çıkabiliyor.

Bu anomaliler nedeniyle idrar kesesinde toplanmış olan idrar böbreklere geri akıyor.  Ve bu durum böbreklerin hem yüksek basınçlı hem de kirli idrarla temasına yol açıyor. Uzun dönemde organ hasarını beraberinde getirebiliyor.

Böbrek yetmezliği nedeni  

İleri derecede reflüde, idrarda bakteriler çoğalmaya başlar ve enfeksiyon gelişiyor. Çocuklar idrar yaparken zorlanır ve yüksek ateşleri çıkıyor. Enfeksiyon böbreklere ulaşırsa böbrek iltihabı ve buna bağlı böbrek hasarı meydana geliyor, bu da yüksek tansiyona neden olabiliyor.

Çocukluk çağı hipertansiyonunun en önemli sebeplerinden biri,  böbrek reflüsüdür. Sık sık ateşli idrar yolları enfeksiyonu geçiren çocuklarda, ailesinde genetik hikayesi bulunanlarda ve idrar yapmakta zorlananlarda, akla böbrek reflüsü gelmeli. Böbrek iltihabı geçiren çocukların yüzde 25-40’ında görülmektedir

Çocuk büyüdükçe kendiliğinden geçebilir

Böbrek reflüsünün tedavisi, hastanın yaşına, hastalığın derecesine ve nedenine göre farklılık gösteriyor. Çocuk büyüdükçe, üreter de uzuyor ve bozulan kapak mekanizması işlevsel hale gelebiliyor. Bu durumda reflü kendi kendine geriler ya da tamamen ortadan kalkıyor. Uygun hastalar yakın takip ve önleyici antibiyotik tedavileriyle izlemeye alınıyor.

Böbrek reflüsü teşhisi konulan erkek çocuklarında sünnetin de tedaviye önemli katkısı bulunuyor. İdrar yolları enfeksiyonlarını azalttığı bilinen sünnet, tedavinin bir parçası olarak tavsiye ediliyor.

İleri derecede reflü cerrahi gerektirir

Cerrahide, reflünün düzeltilmesi endoskopik, laparoskopik veya açık ameliyatlarla mümkün. Açık cerrahiyle yapılan işlemde, idrar kanallarının keseye giriş noktalarının yeniden şekillendirilmesi gerekir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir