Modern hayatın koşuşturması, masa başı işler ve stres gibi etkenler birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Son zamanlarda görülme sıklığı artan ve hayat kalitesini düşüren boyun düzleşmesinin nedeni hareketsizlik, uzun süre yanlış pozisyonda kalmak ve fazla kilolar olabilir. Avrasya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Sıldır, konuyla ilgili detaylı bilgi verdi.
Boyun düzleşmesi nedir?
Boyun düzleşmesi C şeklindeki boyun bölgesinin I şekline dönüşmesiyle kendini gösterir. Yumuşak disklerden oluşan omurganın kayarak işlevini kaybetmesidir.Boyunda bir eğri meydana gelmeye başlar. Doğuştan olmaz, daha sonradan meydana gelir. Tedavi ile kontrol altına alınmazsa, zaman içerisinde daha büyük sorunlara yol açmaktadır.
Neden ortaya çıkar?
Uzun süre aynı pozisyonda kalmak
Vücuda aşırı miktarda yük bindirmek
Yanlış yatak ve yastık seçimi
Aşırı yorgunluk
Stres
Osteoporoz
Obezite
Yoğun iş temposu
Uzun mesai ve çalışma saatleri
Günlük yaşamda fazla hareketsiz kalmak
Kimlerde görülür?
Çok fazla ders çalışan kişilerde
Vaktini bilgisayar, telefon gibi elektronik aletlerde harcayanlarda
Aşırı kitap okuyan kişilerde
Öğretmenlerde
Bankacılarda
Devlet memurlarında
Örgü işleriyle meşgul olanlarda
Aynı aktiviteyi sıklıkla yapan
Çok oturan, çok fazla televizyon izleyen kişilerde daha çok görülmektedir.
Organın hareketleri kısıtlanıyor
Çoğu insan boyun düzleşmesini acı ya da ağrı olmadan hissedememektedir. Bu, zaman geçtikçe fark edilir. Ağrı dışında anlayabileceğiniz bir diğer belirti boynun hareketlerinde kısıtlama olmasıdır. Hastalık geliştiğinde kişi boynunu istediği gibi rahat hareket ettirememeye başlar. Ağrı boyun bölgesinde sinirlerin sıkışmasına neden olursa fark edilir. Bunun yanı sıra kollarda, baş ve boyun bölgesinde uyuşma da hastalığın bir diğer belirtisidir. Boyun düzleşmesi genellikle doktor tarafından MR ve röntgen gibi tetkiklerle tespit edilir. Fiziki muayenede ise doktor öncelikle boynun sağa, sola, öne ve arkaya doğru hareketlerine bakar. Kontrollerden sonra tanı konularak hastalık tedavi edilmeye başlanır.
Tedavi süreci nasıl işliyor?
Boyun düzleşmesi tedavisinde, öncelikle omurilik ve bu yapıda yer alan sinirlerin baskı altında olup olmadıkları tespit edilmelidir. Daha sonra hastadan bir takım egzersizlerin yapılması istenir.
Ağrı kesicilerle ve kas gevşetici kremlerle hastalık giderilmeye çalışılır.
Boyun düzleşmesi ilerlemiş ve daha kötü bir durumla karşılanırsa fizik tedavi seansları uygulanmaya başlanır.
Boyun düzleşmesinde bir diğer tedavi yöntemi hastanın boyunluk kullanmasıdır. Boyunluk ağrı ve acıların azalmasını sağlar. Kısa süre kullanılır. ( 7-10 gün )
Doktor gerekli gördüğü takdirde cerrahi müdahaleye (ameliyat)başvurulmaktadır. Ancak ameliyatın yapılacağı bölgede milyonlarca sinirin yer alması ve hayati önem taşıyan bir konum olması nedeniyle cerrahi müdahale son derece risklidir. Bu yüzden ameliyat hasta ve doktorun en son başvuracağı yoldur.
Bu kişiler nelere dikkat etmeli?
Hastalar ağır yük taşımamalı
Boyunlarını incitecek hareketlerden kaçınmalı
El, kol ya da omuza yük bindirilmemeli
Atlama, zıplama ve hızlı koşma gibi ani hareketlerden kaçınılmalı
Boyun yastığı edinmeli
Doktorun verdiği ilaç ve egzersizlere uyulmalıdır.