Diş çıkaran bebeğiniz zorlu bir süreçten geçerken ona yardım edin

Ağız hijyeni çok önemli

Diş çıkarma, bebeğiniz için keyifsiz bir sürece dönüşebilir. Uykusuzluk, iştahsızlık, ağrı, kaşıntı, huzursuzluk, ateş, salya miktarında artış ve kilo kaybı gib sorunlar yaşayabilir.

Liv Hospital Ağız Diş Sağlığı Kliniği’den Dr. Sıla Yardımcı, bu dönemde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı ve önemli bilgiler verdi.

Olası sorunları en aza indirmek için ilk yapılması gereken ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Bebeklerde diş çıkarma genellikle yaşamın altıncı ayında başlar ve altı aylık sapmalar normal kabul edilebilir. Geç çıkmasının nedeni, lokal olabileceği gibi önemli bir sistematik hastalık belirtisi de olabilir. Kronolojik yaşa göre çıkmamış bir diş önemli ve komplike bir durumdur. Bu nedenle etiyolojisi ve tedavi planlaması belirlenmelidir.

Ağız içinde ilk olarak yerini alan genellikle alt orta kesicilerdir. Yaşamın genellikle 9-12’nci aylarında üst çenede dört, alt çenede dört olmak üzere, sekiz süt dişi çıkar. 36’ncı ayda ise bu sayı 20’ye çıkar. Bölgenin nemli temiz bir gazlı bez ile temizlenmesi ve masaj yapılması kan dolaşımını hızlandırarak, olası sorunları azaltabilir.

Ateş de görülebilir

Bebeklerde diş çıkarma sırasında vücut sıcaklığının artması sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Ancak 38 dereceyi geçmemelidir. Eğer bebeğin daha yüksek değerlerle karşılaşılırsa, çocuk doktoru ile iletişim kurulmalı ve ateşin altında yatan nedenler bulunmalı. Diş eti iltihabı veya diş etinde kızarıklık da olabilir, yavaşça ortadan kaybolur. Bebekler; ellerini, nesneleri ağızlarına götürürken zararlı mikroorganizmaları da yanlarına alırlar. Bu durum diş etlerinde enfeksiyona yol açabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Bebeklerde, bakteri kolonizasyonu ilk dişlerin ağız içinde görülmesi ile başlar. Amerikan Pedodonti Derneği ve Dünya Sağlık Örgütü, ilk hekim muayenesinin çocuğun ilk dişi çıkmaya başladıktan sonra (6-12 ay) olmasını önerir. İlk muayenede, ağız temizliğinin nasıl yapılması gerektiği, uygun koruyucu uygulamalar, beslenme ve ağız sağlığı arasındaki ilişki, diş çıkması ve gelişim süreci, travma sonrası ağız ve yüz yaralanmalarından korunma yöntemleri ile ilgili ebeveynlere bilgiler verilir.

Bebeklerin dişleri ağız içinde ilk görüldüğünde fırçalanmaya başlanmalıdır. Yüzeyin mekanik olarak temizlenmesi önemlidir. Bebeklere çürük yapıcı mikroorganizmalar, aileleri veya bebeğe bakan kişiler aracılığı geçebilir. Bebeğin dudaktan öpülmesi, yiyeceklerin veya biberon ve emzik gibi nesnelerin anne ağızına götürülüp sonra çocuğa verilmesi sakıncalıdır.

Piyasada ‘diş çıkarma’ jeli adı altında birçok ürün bulunur. Ancak süreci hızlandıracak bir ürün henüz üretilmedi! Lokal olarak kullanılan bu ürünler ve içerikleri bazen istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilir. Süreç, her bebekte farklı şekilde gerçekleşebilir.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir