Diyaliz hastaları pandemi döneminde tedavilerini evde yaptı

Periton diyalizi evde tedaviyi mümkün kılıyor

Böbrek hastaları, koronavirüse yakalanma riski yüksek grupta yer alıyor. Özellikle diyaliz hastalarının tedavi için hastaneye gitmek zorunda kalması, riskleri artırıyor.

Prof. Dr. Özlem Usalan

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Özlem Usalan, pandemi döneminde bazı hastaların hastaneye gitmeden, periton diyaliz yöntemiyle tedavilerine evde devam ettiğini söyledi. “Periton diyalizi, hastalara özgürlük sağlamanın yanı sıra mesafeye önem vermemiz gereken bu günlerde hastalarımızı virüsle mücadele konusunda daha avantajlı duruma getiriyor” şeklinde konuşan Usalan, bu teknikle ilgili bilgi verdi:

Periton diyaliz, karın boşluğuna küçük bir ameliyat ile yerleştirilen, ince, yumuşak ve silikondan yapılmış kalıcı bir tüp aracılığı ile yapılır. Böbrek hastasına periton diyalizi eğitimi hemşire tarafından verildikten sonra hasta tedavisini kendi başına yapabilir ve hastaneye olan bağımlılığı azalır. Her gün yapılan bir işlem olduğundan gıda ve sıvı alımı daha serbesttir. Periton diyalizde tansiyon kontrolü daha iyi sağlanıyor. Anemi ve buna bağlı hormon tedavisi de daha az yaşanıyor. Hemodiyalizde olduğu gibi kan kaybı görülmediğinden demir gereksinimleri de daha azdır.

Hastalar 2 günde tekniği öğreniyor

Hastalar ortalama 2-3 gün içinde tedaviyi kendi başlarına yapmayı öğreniyor. Periton diyalizi, hastanın günlük yaşantısına (okul, iş, seyahat, tatil) da aktif şekilde devam etmesini sağlıyor. Dezavantajı ise tedavinin her gün yapılması gerekiyor. Periton diyalizi ekipmanınızı işyerinize de götürebilirsiniz. Bir merkeze bağımlı olmamak, haftada 3 kez diyaliz merkezine gitme gerekliliğinin bulunmaması ve büyük iğnelerle damar yoluna girilmemesi diğer önemli avantajları. Tatile ya da küçük bir yerleşim yerine gittiğinizde bir diyaliz merkezi bulma ihtiyacınız periton diyalizle ortadan kalkıyor.

Evde periton diyaliz yapan hastaların çalışma hayatlarını devam ettirme oranı yüzde 90’ların üzerindedir. İki yaş ve altı çocuklar, sınırlı böbrek fonksiyonu olan insanlar, iltihabi bağırsak hastalığı veya ciddi karın içi yaralanmalara bağlı operasyon geçirenler dışında tüm yetişkin hastalar periton diyalizi tercih edebilir.

Periton diyalizde el temizliği çok önemli

Ellerimizin kirli olduğunu gözlerimizle görebiliriz, fakat mikropları göremeyiz. Göremediğimiz bu mikroplar periton diyalizi yaparken karın içine ulaşarak peritonite neden olabilir. Ellerde oluşan kirleri su ve sabunla kolayca temizleyebilirsiniz. Pansuman sırasında mutlaka maske kullanılmalı. Katetere dokunmadan önce her zaman eller iyice yıkanmalı. Banyo duş şeklinde yapılmalı, banyo sonrası kateter çıkış yeri iyice kurulanıp pansuman yenilenmeli. Denize, havuza girerken kateter çıkış yeri, merkezin önerdiği su geçirmeyen bir bantla kapatılmalı. Kişisel temizlik kurallarına uyulmalı, iç çamaşırlar her gün değiştirilmeli ve çok sıkı giysiler giyilmemeli.

Türkiye’de diyaliz tedavisi gören hasta sayısı son verilere göre 80 bin civarında. Bu hastaların sadece yüzde 4’ünde periton diyalizi tedavisi uygulanmaktadır.

Mart 2020’den bu yana yaşadığımız bu süreç hastalarımıza karşı sorumluluklarımızın artmasına neden oldu. Periton diyalizi seçen hastalarda, hatta hemodiyalize başlamak üzere olan fistülü bulunan hastalarda bile periton diyaliz tercihlerinde dramatik bir artış yaşandı.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir