Hangi mantarı yemeli, hangisinden uzak durmalısınız?

Mantarı yedikten sonra belirtilere dikkat edin

Yağışların bol olduğu ilkbahar ve sonbaharda mantar zehirlenmeleri sık görülüyor. Geçtiğimiz günlerde Bursalı bir doğaseverin, ormanda yediği mantardan hayatını kaybetmesiyle konu yeniden gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı ise kurduğu 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi ile vatandaşları bilgilendirmeyi hedefliyor.

Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, ölümcül sonuçlar doğurabilecek, karaciğer ya da böbrek nakline kadar götürebilecek zehirlenmelerle ile ilgili bilgi verdi:

Zehirli mantarların insan vücudunda yarattığı tepkiler farklılık gösterir. Ancak genelde tüketilmesinden iki saat sonra kişide sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme gibi belirtiler ortaya çıkar. Böyle bir durumda acil olarak bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Hatta bazı türlerde, müdahale edilmediğinde kişi mantarı yedikten sonra hastaneye gitmezse, altı saat sonra karaciğer ve böbrek fonksiyon bozuklukları, hatta ölümle sonuçlanan bir sürece girebilir.

Kültür mantarları zehirli olur mu?

Kültür mantarları doğal yapısında zehirli madde barındırmadığından zehirlenme yaşanmaz. Ancak yetiştiği ortamda sıkıntı varsa ve bazı mikroorganizmalar ürettiyse hafif zehirlenmelere yol açabilir. Ambalajlı kültür mantarlarından vazgeçilmemelidir ve son tüketim tarihi mutlaka kontrol edilmelidir.

Belirtiler oluştuktan sonra bilinen aksine, tuzlu su veya süt içmek, zorla kusmaya çalışmak doğru değildir. Acilen en yakın hastaneye gidilmeli ve eğer mümkünse tüketilen mantardan bir miktar yanınızda olmalı. Böylece hekimler mantarı inceleyerek en doğru teşhisi koyabilir.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir