- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
Vakaları ağırlaştırıyor!
Başlıca nedeni sigara dumanına maruz kalmak olan KOAH, akciğerlerde geriye dönüşsüz hasarlara yol açabiliyor. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunmasız kalan akciğerlerde oluşabilecek bakteriyel pnömoni ise, KOAH şikayetlerinin hızla ilerlemesine neden olabilir.
Emsey Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, ‘’Bakteriyel pnömoni, bulaşıcı bakterilerin üst solunum yolları üzerinden akciğerlere dokusuna ulaşmasıyla ortaya çıkar. KOAH hastalarının bağışıklık sistemleri, akciğerlerin sürekli tekrarlayan iltihaplanmasıyla birlikte sistematik olarak zayıfladığından, pnömoniye karşı hassastır. Üstelik, birikmiş mukus da, enfeksiyon için uygun bir ortam yaratır. Lokalize bir enfeksiyondan, her iki akciğerde yaygın pnömoniye kadar değişen klinik tablolar ortaya çıkabilir” dedi.
Ani titreme, hızla yükselen ateş, solunum ve öksürmeyle şiddetlenen göğüs ağrıları, yeşilimsi, sarı veya kanlı mukus, hızlı, yüzeysel solunum bakteriyel pnömoninin yaygın belirtileridir.
Nasıl teşhis edilir?
Bakteriyel pnömoni tanısı öncelikle hastanın şikayetlerini dinleyerek iyi bir hikaye alma ve ardından fizik muayeneyle başlar. Diğer testler; akciğer infiltrasyonunun derecesini değerlendirmek için göğüs röntgenleri, bakteriyel türü tanımlamak için balgam kültürü, bazı özel bakterilerin varlığını tespit etmek için idrar antijen testleri, oksijen satürasyon seviyelerini kontrol etmek için nabız oksimetresi veya arteriyel kan gazlarının alınması, bakterilerin akciğerlerden kan dolaşımına yayılıp yayılmadığını belirlemek için kan kültürleridir.
Tedavi süreci nasıl işliyor?
Bakteriyel pnömoni, antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyonun şiddetine veya tekrarlamasına bağlı, oral yolla verilen antibiyotik reçete edilebilir. Tedavi başladıktan sonra hastalar birkaç gün içinde kendilerini daha iyi hisseder ancak tamamen iyileşmek için ilacın doktor kontrolünde, uygun dozda ve uygun süreyle kullanılması gerekir. İlacın yarıda bırakılması ve düzensiz kullanılması, antibiyotik direncine yol açarak gelecekte bu ilaçların işe yaramamasına neden olur. Şiddetli pnömoni vakaları ise hastaneye yatış gerektirebilir. Böyle durumlarda damar yoluyla antibiyotik ve sıvı kaybını önlemek için serum verilir.
Korunma yolları
Bakteriyel pnömoniyi önlemenin en iyi yolu, pnömokok aşısıdır. Buna ek olarak;
- Sigara içmeyin.
- Çevrenizde sigara içilmesine izin vermeyin.
- Alkolden uzak durun.
- Sıcak soğuk geçişinde kıyafetlerinize dikkat edin. Hava alacağım diyerek üzerinize bir şey almadan aşırı soğuğa çıkmayın.
- C vitamini yönünden zengin meyveleri özellikle portakal, nar ve greyfurt suyu tüketin.
- Hafta içi ve hafta sonu aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde kalkın. Çünkü yapılan son araştırmalara göre uyku düzensiz olduğu zaman bağışıklık sistemi zayıflar.
- Başta antibiyotikler olmak üzere lüzumsuz ilaç kullanmayın.
- Her yılın Eylül-Kasım ayları arasında mutlaka grip aşısı olun.
- Risk faktörlerini taşıyorsanız 8 yıl koruyuculuğu olan zatürre aşısı yaptırın.
Kimler kesinlikle zatürre aşısı yaptırmalı?
- 65 yaşın üzerindekiler
- 10 yaşın altında astım, akciğerlerinde veya bağışıklık sisteminde problem olan çocuklar
- KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları bulunanlar
- Kalp-damar, karaciğer, böbrek ve şeker hastalığı olanlar
- Dalağı ameliyatla alınanlar
- Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanmak zorunda kalanlar