Birce Akalay’dan yapay zekaya gerçek güzellik çağrısı!

Yapay zeka 15 milyar görsel üretti!

Dove, Gerçek Güzellik Kampanyası’nın 20’nci yılında #GüzellikGerçekKalsın diyor! Birce Akalay eşliğinde bir basın toplantısı düzenleyen marka, ‘Dove Güzellik Algısı Global Raporu’nu açıkladı.

Kadınların yeni teknolojiler karşısında yaşadıkları güzellik baskısına dikkat çeken Akalay ise “Yapay zekaya gerçek ve çeşitli güzellik tanımlarının öğretilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Güzellik Algısı Global Raporu’nun Türkiye verilerine göre; her 5 kadından 1’i, ideal güzellik tanımına ulaşabilmek için hayatının 5 yılından vazgeçebileceğini belirtiyor. Marka, araştırmada güzelliğin gerçek dışı temsili konusunda yeni bir gündem maddesi olarak yapay zekaya dikkat çekiyor.

“Yapay zeka ve gerçek güzelliği bir araya getirdik”

Unilever Türkiye Cilt Temizliği ve Kişisel Bakım Kategori İnovasyon & Strateji Marka Müdürü Helin Tural Yıldırım “Kadınların gerçek güzellik tanımını özgürce yapabilecekleri bir gelecek hayal ediyoruz. Tam bu noktada, yapay zekanın nasıl bir güzellik tanımı öğrenmesini istediğimizi sorguluyoruz. GüzellikGerçekKalsın kampanyamızın reklam filminde işte bu sorgulamayı ele aldık. Yapay zeka ile gerçek güzelliği bir araya getirdik. İletişim kampanyalarımızda gerçek kadınları temsil etmek üzere hiçbir zaman yapay zeka kullanmayacağız.  Güzellik, bir kaygı değil mutluluk kaynağı olana kadar durmayacağız” dedi.

“Yapay personalar, ifadeler var”

Birce Akalay

Oyuncu Birce Akalay, “Kadınlara dayatılan güzellik tanımlarının; kadınların ruhlarını, yaratıcılıklarını ve hatta cesaretlerini örselediğini biliyoruz. Örneğin,

  • Uzak Doğu’da daha küçük ayaklar
  • Afrika’da daha uzun boyunlar
  • Orta Avrupa’da aristokrasinin dayattığı beyaz ve asil tenler
  • Korselerin içine sıkışmış incecik beller, uzun bedenler ve bacaklar
  • Şimdilerde daha seksi olmak adına yeniden şekillendirilen vücutlar, yüzler…

Ve artık yapay zeka ile birlikte insanların kendilerini yeniden yarattıkları yapay personalar, ifadeler var. Gençlik yıllarımda beni de rahatsız ve hatta manipüle eden güzellik kalıplarının, özellikle gençlerin gelişim çağında toplumda kendilerini ifade etme biçimlerini deforme ettiğini düşünüyorum. Cesaretlerini kırdığını ve hatta ciddi boyutlarda sosyal anksiyete yaşattığına inanıyorum. Eğer bir kadını ya da bir insanı tanımlayacaksam kullanacağım ilk sıfat ‘güzel’ olmamalı. Gerçek, iyi, dürüst, çalışkan, yaratıcı ya da cesur gibi sıfatları tercih ediyorum. Tam da bu yüzden yapay zekaya  gerçek ve çeşitli güzellik tanımlarının öğretilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Kusursuz kadın görselleri baskı yaratıyor

Gerçek güzelliğin temsiliyeti karşısında bugün, en büyük gündemlerden biri yapay Zeka. Uzmanlar, 2025 yılında online içeriklerin yüzde 90’ının yapay zeka tarafından üretileceğini öngörüyor. Öyle ki sadece geçen sene metinleri görsele dönüştüren algoritmalarla 15 milyar görsel üretildi. Ancak yapay zeka, gerçekçi olmayan ideal güzellik kalıplarını yeniden üretiyor. Kadının temsiliyeti konusunda var olan yetersizliği sürdürmeye devam ediyor. Bugün 10 kadından 8’i, online ortamlarda kendilerini olumsuz etkileyen gerçek dışı güzellik ölçütlerini temsil eden içeriklere maruz kaldıklarını söylüyor. Her 3 kadından 1’i, gerçek olmadığını ya da yapay zeka tarafından üretildiğini bilse bile kadın görselleri nedeniyle dış görünüşünü değiştirme baskısı hissediyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir