- Lierac ‘Premium Serisi’ hücresel yaşlanma karşıtı bakım sunuyor - 19 Eylül 2024
- Netflix’ten Anadolu’nun genç yeteneklerine destek! - 18 Eylül 2024
- Gelenekselleşen Watsons Gençlik Festivali’ne geri sayım başladı - 18 Eylül 2024
Astım ataklarına karşı hazırlıklı olun
Çocuk kronik hastalıklardan biri olan astım; hırıltı, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve öksürüğe yol açabiliyor. Astımın nedenleri arasında; aile öyküsü, sigara, hava kirliliği ve alerjenler, solunum yolu enfeksiyonları, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı var. Çocukluk çağı astımı, doğru şekilde yönetildiğinde çocuğun günlük yaşamını etkilemeden kontrol altına alınabiliyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Utkucan Uçkun, astım ataklarına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi:
Astım, çocukların solunum yollarında daralma ve iltihaplanma sonucu ortaya çıkan kronik bir solunum yolu hastalığıdır. Düzenli, doğru ilaç kullanımı ve tetikleyicilerden uzak kalmak astım tedavisinin ana unsurudur. Atak önleyici ilaçlar düzenli ve doğru kullanılmamışsa, solunum yolları tetikleyicilere karşı korunmasız kalmaktadır. Araştırmalar astımlı çocukların yaz tatilinden okula döndüklerinde bir önceki aya kıyasla hastaneye başvurma olasılıklarının yaklaşık üç kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni çoğunlukla astımın bu dönemde virüsler tarafından tetiklenmesidir. Dolayısıyla uzman hekim ile birlikte oluşturulan bir astım eylem planına sahip olmak oldukça önemlidir.
Astım eylem planı her zaman yanınızda olmalı
Astım tedavisi genellikle bulguları kontrol altında almayı ve astım atağını önlemeyi amaçlar. İlaçlar, tetikleyicilerden kaçınma ve yaşam tarzı değişiklikleri, astım yönetiminde kullanılan yaygın yöntemlerdir. Ebeveynlerin çocuklarının yazılı astım eylem planının bir resmini telefonlarında saklamaları ve bu planı onlara bakan diğer kişilerle paylaşmaları önemlidir. Bu plan bir çocuğun astım ilaç rutini konusunda bilgiler içerdiği gibi çocuğun astımı kötüleşiyorsa belirtilerin nasıl fark edileceği ve bu durumda ne yapılacağını açıklayıcı nitelikte olmalıdır.
Önleyici ilaçları düzenli ve doğru şekilde kullanın
Önleyici ilaçlar yalnızca reçete edildiği şekilde kullanılırsa çocukları astım atağından koruyabilir. Steroid içerikli bu ilaçlar, hava yollarındaki hassasiyet, ödem ve iltihabı zaman içinde azaltarak tetikleyicilere karşı yanıt verme olasılıklarını azaltmaktadır. Bulguları hemen gidermedikleri gibi tam etkinin oluşması 7-14 gün sürebilir. Bu nedenle, çocuklarının bu önleyici ilaçları her gün almaları önemlidir.
Bir astım atağı yaşamı tehdit edici nitelikte olabilir. Dolayısıyla ebeveynlerin her zaman yanlarında bir rahatlatıcı ilaç bulundurmaları önemlidir. Bu ilaçlar astım bulguları geliştiğinde bulguları rahatlatmak için kullanılan ve hızlı etkiyen ilaçlardır. Bir çocuk astım krizi geçirirse;
- Ebeveynler çocuğun oturup sakinleşmesine yardımcı olmalı ve rahatlatıcı spreyden almalarını sağlamalıdır.
- Bulgular kötüleşiyorsa, ilaç tedavisine rağmen çocuk kendini iyi hissetmiyorsa acil tıbbi yardım alınmalıdır.
Temel ilaçları çantanızda bulundurun
Bir çocukta astımın yanı sıra saman nezlesi de varsa antihistaminikler ve steroid içerikli burun spreyleri de yanınıza almayı unutmayın. Saman nezlesi, astım için en önemli tetikleyicilerden biridir. Saman nezlesi bulgularını tedavi etmek astım atağı riskini de azaltmaya yardımcı olacaktır.