- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
Bahar geldi depresyon sezonu açıldı
Kişinin yaşam kalitesini bozan depresyonla mücadelede uzman yardımı almak, sosyal hayattan kopmamak ve egzersiz yapmak büyük önem taşıyor.
Memorial Bahçelievler Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Prof. Dr. Ercan Abay, depresyon belirtileri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Derin üzüntüler, stres, sıkıntı, yaşam şartları ve ekonomik sorunlar… Her insanın hayatı boyunca karşılaşabileceği bu tür problemler, başa çıkılamaz hale geldiğinde ruh halini bozabilir. Fakat üzüntü ve kederin günlük aktiviteleri engelleyecek bir hal alarak, uzun sürmesi ve işlevselliği bozması depresyon gelişiminin belirtisidir
Çökkün duygudurum: Kişide çökkün, kederli, kasvetli ve sıkıntılı bir duygudurum hakimdir.
İlgisizlik: Önceden severek yapılan günlük etkinliklere ilgi azalabilir.
Uyku bozuklukları: Uykuya geçememe, sık sık uyanma, sabah erken uyanma ya da uyku halinin artması gibi tablolar gözlenebilir. Depresyondaki kişiler uyumadıkları halde yatmaya eğilimlidir ki, bu da söz konusu rahatsızlığın sürmesinde dikkat çekici bir özelliktir.
İştah sorunları: Kişi kilo kaybedebilir. Son bir ayda diyet yapmadan en az 4-5kg. verilebilir. Bazı depresif kişilerde de kilo artışı olabilir.
Konsantrasyon güçlüğü: Kişide dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon güçlüğü görülür.
Yorgunluk: Fiziksel enerjide azalma ortaya çıkar.
Suçluluk-değersizlik düşünceleri: Yaşanan olaylardan suçluluk duyulabildiği gibi kişinin kendini değersiz hissetmesine de rastlanabilir.
Yaşamı tehdit eden düşünceler: Kişide ölüm düşünceleri, eğilimleri ya da girişimleri yani intihara yatkınlık görülebilir.
Son 15 gündür, yaşamınızın rutin akışını bozacak derecede bu belirtilerin en az 5’ini kendinizde fark ediyorsanız, majör depresyonla karşı karşıya olabilirsiniz.
İlaçların bağımlılık yaptığı inanışı doğru değil
Depresyon; hafif, orta ve ağır olmak üzere derecelendirilir. Psikoterapi ve ilaç tedavisi öne çıkar. Kişinin egzersiz yapması ve beslenme düzenine dikkat etmesi de önem taşır. Depresyon halinin hafif ve orta derecede olması halinde sık seanslarla psikoterapi tek başına yeterli olabilir, ancak ağır depresyonlarda ilaç tedavisi önceliklidir. Depresyon ilaçlarının bağımlılık yaptığına dair toplumda yanlış bir inanış bulunur. Bazı yan etkileri görülebilse de, bunlar 1-2 hafta içinde geçer. Üç hafta içinde kişi ilaç tedavisinden yarar görebilir. Ancak bu ilaç tek başına yeterli gelmeyebilir.
Sosyalleşmekten vazgeçmeyin
Ruh sağlığını güçlendirmek için ise mümkün olduğunca sosyal olmak, dostlarla sorunları paylaşmak gerekir. Fiziksel aktivitenin, özellikle de tempolu yürüyüşün antidepresan etkisinin olduğu bilinir. Kafeinli içeceklerin tüketilmemesi ve alkolden uzak durulması faydalı olabilir. Ayrıca kişinin intihara eğilimi, bu tür düşünceleri varsa yakınları tarafından mutlaka bir uzmana yönlendirilmesi tavsiye edilebilir.