- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
Erken yaşlardaki vakalarda ilerlemeyi yavaşlatmak mümkün
Orta ve iç kulakta yeni kemik yapısının oluşması nedeniyle ortaya çıkan otoskleroz kendini işitme kaybıyla belli ediyor. Otoskleroz’un en çok orta yaşlı kadınlarda görüldüğünü belirten DoktorTakvimi.com uzmanlarından Op. Dr. Emrah Çelik, ilaçla tedavisinin mümkün olmadığını ve ameliyat gerektiğini söyledi.
Diğer adı orta kulak kireçlenmesi olan otoskleroz’da, yeni kemik yapısının oluşması nedeniyle ses iç kulağa ulaşamıyor. Hastalığın ortaya çıkmasına genetik unsurlar rol oynuyor. Erkek ve çocuklara oranla, orta yaşlı kadınlarda daha çok görülüyor.
Op. Dr. Emrah Çelik, hastalığın tedavisine ilişkin şu bilgileri verdi: “İşitme kaybı tek bir kulakta görülebileceği gibi her iki kulakta da olabilir. Ayrıca kulak çınlaması, denge problemleri, titreme, devinimsel algı sorunları ve hamilelikle işitme kaybının artış göstermesi de belirtileri arasında sayılabilir. Bu hastalığın ilaçla tedavisi yoktur. Ancak erken yaşlarda tespit edilen vakalarda ilerlemesini yavaşlatmak adına bir tedavi yöntemi uygulanır. D vitamini, kalsiyum ve florür gibi vitamin takviyesi de yapılır.
Otoskleroz tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri de stapedektomi yani orta kulak kireçlenmesi ameliyatıdır. Bu ameliyatta hareketi sınırlandırılmış üzengi kemiği çıkarılır ve yerine ses dalgalarını iç kulağa iletmesi için protez takılır. Ameliyatın ardından hastada geçici olarak baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi durumlar görülebilir. Ameliyat sonrası hastalar, baş dönmeleri tamamen geçene kadar uçak ve araba ile seyahat etmekten, dalış yapmaktan ve ağır yük taşımaktan kaçınmalıdır.”