- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
Tedavi kişiye özel olmalı
İnsanların vertigo yaşama riski, her beş yılda bir yüzde 10 artıyor. En sık karşılaşılan iç kulak hastalıklarına bağlı gelişen bu sorunun tedavisi var ama hasta uyumu ve sabır gerekiyor.
Acıbadem Taksim Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, hem hastalığı hem de tedavisini anlattı.
Günlük hayatta kaldırımda yürümek, çimlerin üzerinde koşmak ve otomobil kullanmak gibi rutin işleri, vestibüler sistem olarak tanımlanan denge organı sağlıyor. Santral sinir sistemi, kulaklardaki vestibüller, ayak ve kaslardan gelen algı ve gözlerden gelen bilgiler doğrultusunda denge uyum içinde çalışıyor. Ancak bu sistemlerin herhangi birinde ortaya çıkabilecek bir sorun baş dönmesi yani vertigoya neden olabiliyor.
Baş dönmesi şikayetine yol açan hastalıkların çok ve çeşitli olması nedeniyle kesin tanıya ulaşmak için basit testlerden, kapsamlı kan tahlillerine, yüksek teknolojik donanım gerektiren araştırmalardan ve görüntüleme yöntemlerine kadar farklı tekniklere ihtiyaç duyuluyor.
Vertigo tedavisi, sebebine bağlı olarak değişiyor. İç kulak hastalıklarına bağlı olan ve en sık yaşanan vertigoların başlıca tedavisi ise vestibüler rehabilitasyonla yapılıyor. Bu tedaviyle, hem oynayan kristaller yerine oturtuluyor, hem de zayıflayan denge sistemini güçlendirmeye yönelik egzersizlere başlanıyor.
Kişiye özel rehabilitasyon süreci
Rehabilitasyon sürecinin en önemli belirleyicileri, hastanın yaşı, tanısı, ağırlık derecesi ve tedaviye uyumu oluyor. Hastanın yaşı arttıkça, rehabilitasyon zorlaşabiliyor. Bunun yanında kilo ya da hareket etmeyi kısıtlayan bel fıtığı veya kalp hastalıkları, boyundaki problemlere bağlı kısıtlılık gibi ek hastalıklar da sürecin uzamasına neden oluyor. Tedavinin başarı oranını yüzde 60’tan yüzde 92’lere kadar çeşitli sonuçlar gösteriyor.
Migren varsa dikkat!
Eğer sorun migrene bağlı vertigo ataklar devam edebiliyor. Bu durumda sadece dönemsel bir iyileşme olsa da hastanın yaşam kalitesinde ciddi anlamda iyileşme sağlanabiliyor. Aynı zamanda hastalar bir sonraki ataklarını panik yapmadan kontrol edebiliyor.
Mutlaka hekim kontrolünde yapılmalı
Vertigo tedavisi için vestibüler rehabilitasyon kişinin tek başına uygulayabileceği bir tedavi olmadığı için mutlaka hekim kontrolünde yapılması gerekiyor. Bununla birlikte hastanın evde de sürdürmesi gereken ödevleri bulunuyor. Ancak genel olarak tedavinin başarılı sonuçlara ulaşmasında hasta uyumu çok önemli. Başlangıçta basit görünen hareketler, zamanla denge sistemini güçlendiriyor. Dolayısıyla hastaların da hekime ve uygulamalara güvenerek sonuna kadar disiplinli olması gerekiyor.