‘Kendin İçin 1 Ara’lık’ kampanyası 20 milyon kişiye ulaştı

HIV’de önyargıları yıkmak için #dokun

GSK Türkiye’nin, HIV hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 2016 yılında ‘dokun’ temasıyla hayata geçirdiği ‘Kendin İçin 1 Ara’lık” kampanyası 20 milyon kişiye ulaştı. GSK Türkiye ve HIV alanındaki uzman derneklerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, ilgili güncel bilgiler paylaşıldı.

Kampanya, hastaların izole bir hayat seçmelerine yol açan önyargıların kırılması için sosyal medyada ‘dokun’ etiketiyle destekleniyor. HIV’in dokunarak bulaşmadığı mesajı veriliyor.

Tedavi mümkün, zor olan hastaya ulaşmak

  • Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal: “Toplumdaki ayrımcılık ve farkındalıkla ilgili problemler nedeniyle hastalara ulaşım zor. Test yapmadan HIV+ hastayı bulma şansımız yok. Önemli olan hastayı erken dönemde yakalamak ve tedavi etmek. Devletin bu konuda bir tarama programını gündemine alması önemli.”
  • M.Ü. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Korten: “2017 verilerine göre, dünyada 36 milyon 900 bin HIV+ hasta var. 1996’dan itibaren etkin tedavinin oluşmasıyla rakamlar azaldı. Yeni vaka sayısı da durağanlaşıyor. Ancak Doğu Avrupa’da ve Rusya’da çok bir hızlı artış var. Türkiye’de yılda 8 milyon test yapılıyor ama gereken yerlerde yapılmıyor.”
  • Ege Üniversitesi HIV/AIDS Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Gökengin: “Türkiye’de resmi vaka sayısı 1985-2017 yıllarında toplam 17 bin 884 kişi. Tahminler ise gerçek rakamın çok üzerinde. 2010’dan itibaren yeni tanı sayısı Türkiye’de çok hızlı bir artış eğilimine girdi, 10 kat artış var. Heteroseksüel bulaşma giderek azalırken, erkekle seks yapan erkekler arasında artıyor. Bulaşma yolu bilinmeyen vaka sayısı da giderek artıyor. Yeterince erken tanı koyamıyoruz.”
  • İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fehmi Tabak: “HIV artık ölümcül değil kronik bir hastalık. Tanı alanların yüzde 92’si tedaviye başlıyor ki, bu çok iyi bir oran. İstanbul’da üç bölgede, Türkiye’de toplam yedi noktada anonim testler yapabiliyoruz. Aynı gün sonuç almak mümkün. Sosyal problemleri yaşamaya devam ediyoruz. Hastalarımız damgalanma korkusu yaşıyor. Maalesef tüm dünyada bu ayrımcılık var.”
  • Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu: “Tedavide çok iyi durumdayız. Beş ayrı grup ilaç var ve dört grubun hepsi ulaşılabilir ilaçlar. Devlet bu imkanı tanıyor. Bu anlamda en iyi durumdaki ülkelerden biriyiz. Yan etkiler de azaldı.”

HIV nedir?

  • HIV (Human Immunodeficiency Virus – İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü), etken virüsün bağışıklık sistemini giderek baskılandığı kronik bir enfeksiyon hastalığıdır.
  • HIV vücudun savunma gücünü zayıflatır, hatta yıkar ve normal koşullarda tedavi edilebilen hastalıklar, tedavi edilemez hale gelebilir.
  • AIDS ise edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromudur. HIV enfeksiyonunun en ileri safhasını oluşturur.
  • HIV, HIV pozitif bireyin belirli bedensel sıvılarının temasıyla; cinsel yolla, kan ve kan ürünleriyle veya anneden bebeğe bulaşabilmektedir.

Korunmak mümkün mü?

  • HIV riskini azaltmak için cinsel ilişki sırasında düzenli bir biçimde korunma, cinsel partnerlerin sayısının sınırlanması ve ilaç enjeksiyon ekipmanlarının asla paylaşılmaması önerilir.
  • Anneden çocuğa HIV geçmesi, HIV’nin çocuklara bulaşmasında en yaygın yoldur. Hamilelik sürecinde kadınlara ve doğumdan sonra bebeklere verilen ilaçlar, bulaşma riskini azaltmaktadır. HIV, HIV’li bireylerle tokalaşarak veya onlara sarılarak bulaşmaz.
  • HIV’li bireylerin tabakları, klozet kapakları veya kapı kolu gibi eşyalarına dokunarak virüs geçmez. HIV, hava yoluyla veya kene, sivrisinek gibi böcek ısırıklarıyla da bulaşmaz.

Belirtileri nelerdir?

  • Bazı insanlarda ateş, baş ağrısı ya da ciltte kızarıklık gibi belirtiler görülebilir.
  • Kronik ishal, hızlı kilo kaybı ve fırsatçı enfeksiyonlar gibi daha ciddi belirtiler genelde yıllarca görülmez.
  • Tedavi edilmediği takdirde HIV, AIDS’e ilerleyebilir. HIV’nin AIDS’e ilerlemesinin süresi değişkendir, ancak bu 10 yıl ya daha fazla sürebilir. Hiçbir test, virüsü bulaşmasının hemen akabinde tespit edememektedir.
  • HIV teşhisinde, antikor testi, kombinasyon veya dördüncü-nesil testleri ve nükleik asit testi (NATs) olmak üzere üç tip test kullanılır.

www.kendinicin1aralik.org




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir