- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
Hasta olmadan C vitamini takviyesi alın
Vücut kışın daha az enerji harcıyor, beslenme alışkanlıkları değiştiğinden kilo alımı artıyor ve bağışıklık sistemi zayıflıyor. Bu durum, hastalıklara yakalanma riskini de artırıyor.
Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Özlem Tay, kış aylarında hastalıklardan korunma önerilerinde bulundu.
Vücut, gribal enfeksiyonlara yatkın hale gelmektedir. Bu nedenle hasta olmadan gerekli önlemleri almak ve C vitamininden zengin beslenmek gerekir. Portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveler, kış aylarının uzun gecelerinde sofradan eksik edilmemesi gereken besinlerdir. Bunun yanı sıra; pancar, turp, havuç, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana ve pazı gibi sebzeler de kış aylarında vücut direncini artırır, hastalıklara karşı koruyucu rol üstlenir.
Kışın sıvı tüketimine dikkat
Vücudun sıvı gereksinimini dengede tutmak adına günde en az iki litre su tüketilmesi gerekmektedir. Metabolizmanın susuz bırakılması, vücuttaki toksik maddelerin atılımına engel olduğu gibi yağ oranını da artırmaktadır. Yeterince su tüketmemek, kilo alımını hızlandırır.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için
- Balık, kışın sofralardan eksik edilmemesi gereken besinlerden. İçerdiği omega 3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Haftada en az iki gün balık tüketilmelidir.
- D vitamini değerleri kış aylarında güneşli günlerin azalmasına bağlı olarak düşebilir. Ancak havanın güzel olduğu güneşli soğuk kış günlerinde yürüyüşler yapılarak D vitamini alınabilir.
- Soğuk havada vücut ısısı düşer. Bunu dengede tutabilmek için düzenli ve yeterli miktarda su tüketilmelidir. Çay ve kahve yerine, C vitamini yönünden zenginıhlamur, kuşburnu, nane limon, ada çayı tercih edilmelidir.
- Abur cubur ve tatlı tüketimi sınırlandırılmalı. Yağlı kuru yemişlerin leblebi karıştırılarak yenilmesi önerilir. Özellikle kalorisi yüksek hamur tatlılarından uzak durulmalı haftada en çok iki kez sütlü tatlı ile karşılanabilir.
- Sarımsak ve soğan doğal antibiyotiktir. Kış aylarında tüketilmesi, bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Sebze ve meyve bakımından zengin kış sofraları hazırlanmalıdır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, hem vitamin hem de mineraller açısından hastalıklara karşı koruyucudur.
- Çinko eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar. Özellikle kırmızı ve beyaz et, çinko bakımından en zengin besin kaynaklarıdır.
- Stres, depresyon, aşırı yorgunluk ve mutsuzluk, savunma sistemini düşürür. Bu yüzden stres kontrolü çok önemli. Kronik stresin yol açacağı depresyon bağışıklık sistemini zayıflattığından, uzman yardımı alınmalıdır.