- Kérastase 60. yılını global marka elçileriyle kutluyor - 11 Ekim 2024
- Eastpak x Peanuts Koleksiyonu çevre dostu - 11 Ekim 2024
- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
KALÇA KİREÇLENMESİ
İnsan ömrü uzuyor, yaş ortalaması yükseldiği için de hastalıklar artıyor. İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan kireçlenme riskine karşı önlemler alınması şart. Özellikle kalça eklemi, vücut ağırlını taşıyan ana eklemlerden biri olduğu için aşınma ve bozulma riski taşıyor.
Kalça eklemi kireçlenmesinin 40 yaş üstü kadınlarda daha sık görüldüğünü söyleyen Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erden Ertürer, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Kalça kireçlenmesi nasıl başlar?
Halk arasında kalça ekleminin kireçlenmesi olarak bilinen kalça osteoartriti veya koksartroz, özellikle orta yaş ve üzerinde, kalça ağrısının en bilinen nedenidir. Artrit eklemin enflamasyonu anlamına gelir. Eklemde enflamasyona veya deformasyona yol açabilecek pek çok rahatsızlık kalıcı hasara ve artrite sebep olur. Eklem kıkırdağı normalde düz ve kaygan bir yüzeydir. Artrite bağlı kıkırdakta incelme, pürüz oluşumu ve kemiğe kadar inen çatlaklar ortaya çıkar. Kıkırdaktaki bozulma ilerledikçe, kemik yüzeyler birbiriyle sürtünmeye başlar. Eklemin kayganlığı azalır, ağrı oluşur.
En çok kimlerde görülür?
Primer osteoartit, genellikle 40 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülür. Kısa boylu ve kilolu vücut yapısına sahip olmak bir dezavantajdır. Ailesinde kalça çıkıklığı ya da romatizmal hastalıklar bulunanlarda genetik olarak risk daha fazladır.
Kalça kireçlenmesinde kalça protezi ne zaman gereklidir?
Kalça eklem kireçlenmesi tedavisinde son nokta protez ameliyatıdır. Artroz, ilerleyici bir hastalıktır. Ağrı ve hareket kısıtlılığı şikayetleri başlangıçta hafif olup, belirli hareketlerde ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe ağrı artar, dinlenme zamanlarında da ağrı ortaya çıkar. Hastalar birkaç yüz metre yürüyemez hale gelir, her gün alınan ağrı kesiciler de etksiz kalmaya başlar. Bu durumda artık protez ameliyatı olma zamanımız gelmiş demektir.
Kalça protezinde robot cerrahisi makoplasty’nin yerin nedir?
Robotla ameliyat öncesinde kişiye özel planlama yapılır. Böylece hastanın vücut yapısına tam uyumlu protez boyutları belirlenir. Ameliyat ufak bir kesiden gerçekleştirilir, çevre dokularda minimum hasar meydana gelir ve ameliyat sonrasında daha küçük bir yara izi oluşur.
Robotik kol, ameliyat sırasında protez parçalarının ideal şekilde yerleştirilmesini sağlar. Ameliyat sonrası oluşabilecek aksamaya yol açan bacak uzunluk eşitsizliği riski en aza indirilir.
Ağrılı dönem ve hastanede kalma süresi daha kısadır, daha aza ağrı kesici ilaç kullanılarak karaciğer ve böbrek fonksiyonları korunur.
Ameliyat sonrasında maksimum ve güvenli kalça hareketleri sağlanır ve hastalar kalçalarını daha doğal hisseder. Çıkık riski ortadan kaldırılır.
Aşınma ve gevşeme riski en aza indirilir. Bu sayede protez ömrü uzar.