ANİDEN OLUŞAN ‘AY DEDE’ YÜZÜNE DİKKAT! NEYİN HABERCİSİ OLABİLİR?

CUSHING SENDROMU’NA YAKINDAN BAKIŞ

Kemik erimesi, kısırlık ve hipertansiyon gibi sağlık sorunlarına ve ölüme neden olabilen Cushing hastalığının tanısında ‘ay dede yüzü’ önemli yere sahip. İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji-Metabolizma ve Diyabet Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu uyardı!

Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu

Hastalık, adını, 1932 yılında ilk kez tanı koyan Harvey Williams Cushing’den aldı. Böbreküstü bezleri tarafından salgılanan kortizol hormonunun normalden fazla ve kontrolsüz salgılanmasıyla ortaya çıkıyor. Her yıl milyonda iki veya üç kişiyi etkiliyor. Tedavisi gecikince, hipertansiyon, kısırlık ve kemik erimesi, hatta ölüme yol açabiliyor.

Cushing hastalığ ve sendromunun birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Kadıoğlu, “Cushing hastalığı hipofiz bezindeki tümörden kaynaklanır. Cushing sendromu ise kortizolün yüksek olduğu tüm sebepleri ifade eder. Tedavi amaçlı kortizon kullanımı, Cushing sendromunun en sık sebebidir” dedi.

Kiloda aşırı ve kontrolsüz artış, ‘ay dede yüzü’ olarak tanımlanan yuvarlak yüz şeklinin oluşması, adet düzensizliği, deride ezikler ve kanamalar Cushing’e işaret ediyor.

Risk grubu orta yaş

Bedende ani ve gözle görülür değişimler, boynun altında oluşan yağ kitlesi, kan şekerinde yükselişle karşılaşıldığında mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurulması gerekiyor.

Tanıda yeni yöntem: Tükürük kortizolu

Tükürük kortizolu yöntemi, tanıda öne çıkıyor. Hipofiz bezinde bulunan ve iyi huylu olan tümörün klinik testler sonucunda tespit edilmesi durumunda operasyonla alınması gerekiyor. Aşırı kortizol salımının cerrahiyle durdurulamadığı durumlarda, başka tedaviler uygulanmalı. Tümörleri etkisiz hale getiren ilaç tedavisi veya radyoterapi gibi.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir