- Kahve Dünyası ve Cem Yılmaz’dan Yeni Reklam Kampanyası - 7 Aralık 2024
- Flormar ‘Metaglam’ ile yaratıcılığının sınırlarını keşfet! - 7 Aralık 2024
- Dünya Türk Kahvesi Günü Beta Yeni Han’da kutlandı - 7 Aralık 2024
Koronavirüs böbrekleri de etkiliyor
Geçtiğimiz günlerde koronavirüsün böbreklere ilişkin etkileri, Amerika kaynakları verilerle paylaşıldı. Buna göre; virüs nedeniyle hastaneye yatan ve durumu ciddi olduğu için tedavileri yoğun bakımda devam eden hastaların yarısına yakınının, böbreklerinin çeşitli oranlarda geçici olarak etkilendiği gözlendi.
Johns Hopkins Üniversitesi Nefroloji Uzmanlarına göre, ağır COVID-19’u olan birçok hasta aynı zamanda yüksek tansiyon ve diyabet dahil olmak üzere kronik hastalıklara sahip ise bunlarda böbrek hasarı görülme sıklığı arttırmaktadır.
Uluslararası Nefroloji Derneği’ne göre ise hastalığı geçirmiş kişilerde, Covid-19’un böbreklere uzun dönem etkisi henüz bilinmiyor. Yeterli sayıda bilimsel araştırma olmamakla birlikte, hastalığı ağır biçimde geçirenlerin yüzde 25-50’sinde böbrek anormallikleri görülüyor. İdrarlarında daha fazla protein ve kırmızı kan hücresi bulunması ve yaklaşık yüzde 15’inde süzme işlevinde azalma da söz konusu. Bu sorunun nedenine ilişkin çeşitli teoriler bulunmaktadır. Hastalarda bu tür ciddi infeksiyonlarda görülen geçici akut böbrek hasarı saptanabilir. Covid tedavisinin seyrinde;
- İnfeksiyonun kendisinin etkisi
- Tedavide kullanılan ilaçların (birçok ilacın bir arada kullanılması) böbreğe etkisi
- Yetersiz sıvı tüketiminin böbreğe etkisi
- Genelde 60 yaş üstü hastalar yoğun bakım ünitelerine yatırılmaktadır ve bunların da birçoğunda böbrek fonksiyonunu etkileyen yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve koroner arter hastalığı gibi hastalıkların bulunması nedeniyle böbrekte geçici hasar oluşabilir.
- Şu anda geçici organ hasarı olduğunu saptadığımız hastalarda Covid’e bağlı düzenli devamlı hemodiyaliz vakası bildirilmedi. ‘Covid’i ciddi geçirenlerin böbreklerinde kalıcı hasar var mı?’ sorusuna cevap vermek için çok erken.
Böbrek sorunu olmayanlarda risk altında!
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; “İçinde bulunduğumuz süreç sadece kişilerin kendisi için değil toplumun tamamı için hareket etmesini gerektirecek bir dönem. Bireysel önemlere ne kadar iyi riayet edersek o kadar kendimizi ve toplumumuzu koruyabiliriz. Burada öncelikli çağrım böbrek hastalarına… Kendinize ve ardından yakın çevrenize gerekli tüm tedbirleri aldırın ve doktorlarınız söylemleri dışına çıkmayın. İkinci çağrım ise herhangi bir sorun yaşamayanlara… Maalesef kesinliği kanıtlamamış olsa da klinik tablolar böbrek sorunu yaşamayanlarında koronavirüs sonrası risk altında olduğu yönünde. Bu sebeple tanı almış ve tedavi görmüş kimselerin gerekli kontrolleri yaptırmakta gecikmemeleri son derece önemlidir” dedi.