Mevsim değişikliklerinde bağışıklığı güçlendirmenin yolları

Bitkisel yağları ihmal etmeyin

Sonbaharı karşılarken fiziksel aktiviteler azalıyor, havaların da serinlemesiyle enfeksiyon riski artıyor. COVID-19 faktörü de göz önüne alındığında bu dönemde bağışıklık sisteminin gözden geçirilmesi gerekiyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bağışıklık sistemimizi baskılayan ve zayıf düşüren faktörler; hatalı beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, sigara, uyku düzensizliği ve stres unsurlardır. Bağışıklık güçlendiren takviyeler tek başına hiçbir işe yaramaz. Ancak yaşam tarzınızda sağlıklı yaşama dair değişiklikler kalıcı olarak yapılandırıldığında; doğru kişiye doğru takviyeler bağışıklık gücünü katlayıcı etkiler gösterir” dedi.

Bağışıklık sistemi; vücuda giren hastalık yapıcı mikropları ortadan kaldırmak için savaşan bir düzendir. Bağışıklık, zaman zaman çeşitli faktörlerden etkilenerek zayıflayabilmektedir. Buna bağlı olarak da bazı hastalıklar ağır veya tekrar tekrar yaşanabilir.

Bağışıklık güçlendirici beslenme, önce dengeli beslenme kavramı ile başlar

İlk olarak şeker ve şekerli yiyecekler-içecekler, hamur işleri, kızartmalar, katkı maddesi içeren hazır yiyecekler, işlenmiş etler ve katı yağ ile yapılmış yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bundan sonraki kural, dört besin grubundan yeterli derecede beslenmektir. Bunlar süt ve süt ürünleri, et grubu, sebze/meyve grubu ve tahıllardır. Bu gruplar içerisinde enfeksiyon ile baş etme konusunda çok başarılı besinler mevcuttur. Özellikle sebze ve meyveler farklı renk özelliklerine göre sahip oldukları farklı antioksidan ve lif içerikleri nedeniyle son derece kıymetlidir.

Soğan, sarımsak, lahanagiller, turpgiller, brokoli, nar, portakal, avokadoya beslenme programında yer verilmeli. Sebze ve meyvelerin bağırsaklarımızdaki yararlı bakteriler olan probiyotiklerin çoğalmasına yardımcı olması özelliği de savunma sistemimize ekstra güç katar. Probiyotik sayımızı arttırmak için yoğurt, kefir, turşu, sirke gibi fermente ürünlerden faydalanacağımız gibi, doktor ve diyetisyen önerisi ile probiyotik/prebiyotik takviyeler de kullanılabilir.

Karbonhidrat bağışıklık sistemimizi zayıflatır

Tam buğday ekmeği, karabuğday, yulaf, bulgur gibi kompleks karbonhidratları tercih edin. Bağışıklık sisteminin salgıladığı antikorlar protein yapıdadır. Yeterli protein alın. Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, bakliyatlar protein içeren besinlerdir. Ayrıca bu grupta çinko minerali de direncimizi artırmamızda yardımcı olur.

  • Omega 3 yağ asitleri de bağışıklık sistemimizi güçlendirmede önemli rol oynarlar. Başta balık olmak üzere semizotu ve cevizde de omega 3 bulunmaktadır. Balık tüketimi haftada 3 porsiyon şeklinde ızgara veya fırında olmalıdır. Şayet tüketilemiyorsa yine doktor veya diyetisyen önerisiyle balık yağı takviyesi olarak alınabilir.
  • Zerdeçal son zamanlarda üzerinde en çok çalışma yapılan bitkilerden birisidir. Bağışıklık sistemini pozitif anlamda tetiklediği bilinmektedir. Baharat olarak da karabiberle birlikte çorbalarda kullanın. Doktor veya diyetisyen kontrolünde besin takviyesi olarak da alınabilir.
  • Yağlı tohumlardan ceviz, fındık ve bademin E vitamini, bitkisel yağ asitleri ve çeşitli mineral içerikleriyle bağışıklığı destekler. Özellikle zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, çörekotu yağı ve avokado yağı güçlü antioksidanlardır.
  • Vücut direncini arttıracak örnek bitki çayı olarak; yeşil çay, adaçayı ve 1 çay kaşığı doğal bal karıştırarak günde 2 fincan tüketin. Ihlamur, rezene, zencefil ve kuşburnu çayları da önerilen çaylar arasındadır.
  • Arıların kovanlarının hijyenini sağlamak için ürettiği propolisin bağışıklığı artırdığına dair çalışmalar var. Üretim koşullarının güvenirliği ve kişiye alerjik etkisi riskleri nedeniyle doktor veya diyetisyen görüşü çerçevesinde alınmalıdır.
  • Vücuttaki D vitamini düzeyini arttırmak için en temel öneri güneşten yararlanmaktır. Gerekiyorsa doktor önerisiyle takviyelerin kullanılması gerekir.
  • Bol su tüketmek de vücuttaki toksinlerden arınmak ve metabolizmayı canlandırmak için en temel unsurlardan birisidir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir