Sigara kişiyi yedi adımda nasıl bağımlı hale getiriyor?

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Sigara ve tütün ürünleri kullanımı dünya üzerinde yaşayan milyonlarca insanın sağlığını tehdit ediyor. Ölüme kadar giden başta kanser, KOAH, kalp krizi gibi birçok hastalığın temel nedeni olan sigara kullanımına karşı Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında, 1987 yılından bu yana 9 Şubat, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılıyor.

Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Serap Bilen Hızel, “Her sigaranın ömrünüzden 12 dakika çaldığını unutmayın. 9 Şubat’ı sigaradan kurtulmak için başlangıç günü olarak kabul edin ve bir uzmandan destek alarak sigarayla vedalaşın” dedi. Hızel, sigara bağımlılığı ile ilgili şu bilgileri verdi:

1. HER SİGARA ÖMÜRDEN GİDEN 12 DAKİKA

Sigara kullanan kişilerin kanser nedeniyle ölüm oranı, kullanmayanlardan 15 – 25 kat daha fazla. Hatta yapılan araştırmalarda, içilen her bir sigaranın insan ömründen 12 dakika çaldığı hesaplandı. Dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye’de ise 100 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor.

2. ERGENLİKTE İÇİLİYOR SONRA DA BIRAKILMIYOR

Erişkinlerde sigara kullanımının ergenlik dönemiyle yakından ilişkili olduğu belirtiliyor. Araştırmalar, sigara kullanan erişkinlerin yüzde 90’ının ilk sigaralarını 18 yaşından önce içtiğini gösteriyor.

 3. GENÇKEN BIRAK HASTALIKTAN KORUN

Sigara kullanımı tüm organlarda değişik hastalıklara yol açıyor. Sigarayı bırakma, yaşamın daha sonraki dönemlerinde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının erken yaşlarda önlenebilir olması nedeniyle özellikle gençlerde büyük önem taşıyor.

4. NİKOTİNİN OYUNUNA GELMEYİN

Nikotinin yarattığı hoşlanma duygusu ve konsantrasyonu artırıcı etkisi, kişilerde tekrar sigara içme ihtiyacına yol açıyor. Bir süre sonra tolerans gelişiyor ve kanda azalan nikotin seviyesi, ortaya çıkan huzursuzluğu giderebilmek için güçlü sigara içme isteği oluşturuyor.

5. NİKOTİN YOKLUĞU HUZURSUZ EDİYOR

Nikotin, diğer bağımlılık yapan maddelerle kıyaslandığında daha fazla bağımlılık yapma potansiyeline sahip. Bir süre sonra artık kişiler sigarayı zevk almaktan çok huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı, ani sigara içme isteği gibi nikotin yoksunluk belirtilerini yaşamamak için tüketmeye başlıyor.

6. YENİDEN BAŞLIYORSANIZ BAĞIMLISINIZ

Sigarayı bırakma döneminde hissedilen yoksunluk belirtilerinin tedavi edilmesi gerekiyor. Bu dönemde, fizyolojik olarak bağımlı kişilerde nikotin yoksunluk belirtileri, yeniden sigaraya başlamalarında önemli bir rol oynuyor.

7. VÜCUTTAKİ ANTİOKSİDANLARI TÜKETİYOR

Oksidatif hasar, hücre düzeyinde paslanma olarak tanımlanabilir. İnsan vücudu, C vitamini, D vitamini gibi daha pek çok antioksidan maddeye ihtiyaç duyar. Sağlıklı bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacı 60-75mg, gebelerin 80-90 mg iken, sigara içenlerde bu oran 150-200 mg’a kadar çıkar. Sigara içenlerin, oluşan bu pası temizlemek için de daha çok antioksidan maddeye ihtiyaçları olur.

Kronik hasta olduğunuzu unutmayın

Sigara içenlerin yüzde 70’i sigarayı bırakmak istiyor, yaklaşık yüzde 30’ı ise  ‘kendi başına’ bırakmayı deniyor. Ancak bunların yalnızca yüzde 5’inden daha azı uzun süre sigara içmemeyi başarabiliyor. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabaların kesinlikle çok değerli. Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarından destek almak gerektiğini de unutmamak gerekiyor.

20 dakika sonra başlayan mucizeler

Sigara ve tütün kullanımını bıraktığınızda;

  • 20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale döner.
  • 8 saat sonra, kandaki oksijen seviyesi normale döner ve kalp krizi geçirme riski azalmaya başlar.
  • 24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten temizlenir.
  • 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku alma duyularının etkinliği artar.
  • 72 saat sonra hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başlar ve hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.
  • 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve nefes tıkanması daha az görülür.
  • 3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve hırıltılı soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5 ila 10 oranında artar.
  • 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
  • 12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
  • 5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserlerine yakalanma riski yüzde 50 azalır.
  • 10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç sigara içmemiş kişilerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir