Sinsi göz hastalığı glokom görme yetinizi çalıp kör edebilir

Glokomun tedavisi erken tanıyla mümkün

Sinsice ilerleyen ve başlangıcından itibaren geri dönüşü olmayan bir hasara sebep olan glokom, ülkemizde yaygın görülen bir hastalık. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, körlükle sonuçlanabilen glokom hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Göz içi basıncının yükselmesi nedeniyle görme sinirlerinin zarar görmesi olarak tanımlanan glokom, ciddi bir göz rahatsızlığıdır. 45 yaş üzeri bireylerde sık ortaya çıkan göz tansiyonu, geç teşhis edildiğinden her dört hastadan sadece birinde tedaviye fırsat tanıyor.

Erken tanı ve tedavi ile görme kayıpları önlenebilirken, glokomun tedavisine yönelik alınabilecek tek önlem ise belirli aralıklarla göz tansiyonunu ölçtürmekten geçiyor.

En sık rastlanan glokom tipleri ise şudur:

Primer açık açılı glokom: Toplumda en sık rastlanan glokom tipidir. Bu tipte tansiyon yavaş yavaş yükselir ve göz sinirindeki tahribat da yıllar içinde yavaşça gelişir.

Normotensif glokom: Diğer glokom tiplerinin aksine, normal seyrinde yol alır ancak göz sinirinde tahribat kaçınılmaz olur.

Açı kapanması glokomu: Tansiyonun hızlı ve aşırı yükselmesine bağlı olarak şiddetli göz ağrısı, bulanık görme ve bulantı-kusma atağı görülür.

Doğuştan glokom: Glokom daha çok 40 yaştan itibaren görülse de bebeklerde doğuştan da izlenebilir. Bebeklerdeki glokom, yetişkinlerden farklı olarak gözde büyümeye yol açar.

İlaçların neden olduğu glokom: Birtakım ilaçlar da göz tansiyonun yükselmesine ve glokoma yol açabilir. Bu ilaçlar arasında göz tansiyonuna en çok etki eden kortizondur.

Glokomun belirtileri

Şiddetli baş ağrıları, gözde kızarıklık ve yaşarma, aniden ortaya çıkan görme kayıplarının yanı sıra karanlıkta görülen ışık halkaları glokomun habercisidir. Özellikle hipermetroplar, yani yakını iyi göremeyenler daha fazla risk taşır.

Yılda bir defa göz muayenesi şart

Özellikle ailesinde göz tansiyonu olanların çok daha temkinli davranmaları ve yılda bir kez göz muayenesi yaptırmaları gerekir. Genetik faktörlerin yanı sıra 40 yaş üstü şeker hastalarında ve miyoplarda, glokom daha fazla görülüyor.

Glokomun kesin tedavisi yoktur ancak belirtiler hafifletilebilir. Tedavi sürecinde basınca yol açan göz içerisindeki sıvının oranı düşürülmeye çalışılır. İlaç tedavisi işe yaramadığında cerrahi müdahale ile gözün içerisindeki sıvı boşaltılır. Glokom, nükseden bir hastalık olduğundan hasta tamamen bu durumdan kurtulamayabilir. Göz tansiyonu tedavisinde, göz damlalarına sıklıkla başvurulur.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir