- Lierac ‘Premium Serisi’ hücresel yaşlanma karşıtı bakım sunuyor - 19 Eylül 2024
- Netflix’ten Anadolu’nun genç yeteneklerine destek! - 18 Eylül 2024
- Gelenekselleşen Watsons Gençlik Festivali’ne geri sayım başladı - 18 Eylül 2024
BEYİN KANAMASINDA İLK MÜDAHALE
Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, özellikle hipertansiyon ve diyabet hastaları için beyin kanaması riskini artırıyor. Uzmanlar havanın çok sıcak olduğu saatlerde efor gerektiren hareketlerden kaçınılması ve ilaçların düzenli kullanılması uyarısında bulunuyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kaya Aksoy, şu önerilerde bulundu:
Hipertansiyon beyin kanamalarındaki en önemli sebeplerden biri. Ufak kılcal damarlarda damar sertliği ya da şeker nedeniyle damar cidarında oluşan problemler, tansiyon yükselmelerinde kolaylıkla damar cidarının çatlamasına ve yırtılmasına yol aneden olabiliyor.
Birden bire çok şiddetli kanamayla küçük bir alan etkilenebildigi gibi, geniş bir alanı işgal eden bir kanama da olabiliyor. Bu kanamaların bazılarını ameliyat bile edemiyoruz, ameliyat etsek bile oluşan zararı geriye döndüremiyoruz.
Sıcakta efor sarf etmeyin
- Bu hastaların uzun süre sıcakta kalmaları, fazla ve aşırı efor sarf etmeleri çok sakıncalı. Romatizmal hastalıklar nedeniyle ılıca ve kaplıca gibi yerlere gitmeleri de gerekir.
- Havanın çok sıcak olduğu 11.00-15.00 arasındaki öğle sıcağında dışarıya çıkmamaya özen gösterilmeli.
- Beyin kanamasının şiddetine bağlı olarak belirtiler farklılık gösterebilir. Kanamaya ait belirtiler ani baş ağrısı şeklinde ya da bir tarafın felç olmasıyla da ortaya çıkabilir. Bilincin kapanmasıyla da beyin kanaması görülebilir. Şiddetli ve devamlı baş ağrısı olması durumunda mutlaka bir doktora danışılması gerekir.
- Konuşma bozukluğu, kol ve bacakta uyuşma ya da kuvvet azlığı ortaya çıkar. Kanama çok şiddetli olursa felçle beraber bilinç kaybı olabilir. Bazen de yere düşme tarzında reaksiyon görülebilir ve hastanın şuuru kapanabilir.
- Beyin kanaması sırasında hastanın yere düşüp bayılması halinde, bulantı ve kusma gibi durumlarda kusmuğun nefes borusuna ve akciğere kaçması önlenmeli. Bunun için hastanın dili dışarıya çıkarılmalı ve hava pasajı açılmalı. Yan çevrilerek kusmuğu dışarıya atması sağlanmalı.
Derinliğini bilmediğiniz suya balıklama atlamayın
Boyun 2-3 misli derinlikte olan sulara balıklama atlanabilir. Bu da tekniğini bilmek suretiyle olabilir. Özellikle gel-git olan kıyılarda çok dikkat etmek gerekir. Kişi balıklama atladığında zemine alnını çarparsa ve zemine kafasının üstünü çarpıp da ters dönerse yaralanmalar meydana gelebilir. Boyun omurları kırılabilir ve felçe yol açabilir. O nedenle derinliği bilinmeyen sularda kesinlikle balıklama atlanmamalı.