- Kérastase 60. yılını global marka elçileriyle kutluyor - 11 Ekim 2024
- Eastpak x Peanuts Koleksiyonu çevre dostu - 11 Ekim 2024
- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
GÖZÜMÜZÜ SOSYAL MEDYADAN AYIRMIYORUZ!
Uzağı net görememe hastalığı olarak bilinen miyop, teknolojinin ilerlemesiyle çağın hızla yayılan tehdidi haline geldi. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, Avrupa’da miyop sayısının 20 yılda iki kat arttığını, ülkemizde görülme oranının da yüzde 65’lere çıktığını belirtti. Çolakoğlu, şu bilgileri verdi:
Yoğun akıllı telefon ve tablet kullanımıyla miyop sorununun ortaya çıkma yaşı 3.5’a kadar indi. Acil önlem almak şart.
- Elinizdeki objeye en az 40 cm uzaktan bakın
Çocukların yedi yaşından önce cep telefonu ve tabletle tanışmaması gerekiyor. Cep telefonu, laptop, bilgisayar ve tablete en az 40 cm mesafeden bakmakta fayda var.
- 20-20-20 kuralını uygulayın
Yalancı miyop, kasların stres, yorgunluk ve aşırı yüklenme sonrası gevşeyememesiyle ortaya çıkıyor. Bu durum uzun süre yakın çalışma ve yoğun odaklanma sonucu ortaya çıkıyor. 20-20-20 kuralını uygulamaya çalışın. Yani 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzağa odaklanın.
- Sosyal medyaya kilitlenmeyin
Sosyal medya yüzünden her boşlukta ekranlara bakıyoruz. Bu durum hastalığın erken ortaya çıkmasına ve varsa hızlı ilerlemesine yol açıyor. Beraberinde yanma, batma ve kızarıklık gibi göz kuruluğu belirtileri yaşanıyor.
- Telefon ekranına karanlıkta bakmayın
Telefon ekranına bakarak yatmak, uygun mesafeyi ayarlamada problem yaratıyor. Karanlık ortamda cep telefonuna bakmak da kasların yorulmasına neden oluyor.
- Çocuğunuza tablet için süre kısıtlaması getirin
Okul dönemindeki çocuğunuzun hafta tablet ve telefon kullanımını kısıtlayın. Hafta sonu bir saatlik kullanımı 15 dakikalık periyotlara bölün.
- Çalışma ortamınızı yeniden düzenleyin
Monitörünüzün ekran aydınlatması, bulunduğunuz ortamdaki ışıktan daha az olmalı. Doğal ışıktan yoksun alanda fazla zaman geçirilmesi göz sağlığını bozabiliyor.
- Diyabet hastalığınız varsa dikkat edin!
Diyabet hastalığında kan şekerinin yükselmesi miyop vakalarını artırıyor. Erişkin döneminde gelişen miyop için katarakt ve diyabet taraması yaptırın.
- Dışarıda spor yapın
Uzak odaklı spor faaliyetlerine yoğunlaşın. Böylece el ve göz koordinasyonu güçleniyor, gün ışığının etkisiyle retinada dopamin miktarı artıyor ve miyop gelişme riski azalıyor.
Ne zaman gözlük takılmalı?
Miyop, en sık okul döneminde ortaya çıkıyor. Erkek çocuklarda 12-16, kız çocuklarında ise 10-14 yaş arası ergenlik döneminde hızla artıyor, 24-25 yaşa kadar ilerliyor. Bu nedenle şikayet olmasa da altı ayda bir kontrol gerekiyor.
-0.25, -0.50 hatta -0.75 miyopilerde günlük aktiviteleri düzenleyerek gözlük verilmeden takip yapılmalı ya da gözlük uzak aktivitelerle kısıtlanmalı.
Lazerle tedavi yaygınlaşıyor
Tedavide gözlük, kontakt lens ve cerrahi yöntem uygulanıyor. Lazerle tedavi giderek yaygınlaşıyor. Kırılma kusurlarının tedavisinde kullanılan excimer lazer, organik reaksiyonlarla korneanın belli bölümlerini incelterek etkisini gösteriyor. Hastanın ve gözdeki kusurun durumuna göre değişik uygulama şekilleri var. Uygulamalar bilgisayar denetiminde otomatik yapılıyor. 25 yaşın bitiminden sonra bir yıl arayla yapılan muayenede numarada artma olmaması durumunda ameliyata karar verilmeli.
Yeni yöntem: Gece lensi
Son yıllarda yeni bir tedavi yöntemi olan Ortokeratoloji (Gece Lensi) de umut veriyor. Teknik yedi yıldır tüm dünyada uygulanıyor. Özel olarak tasarlanmış gaz geçirgen lenslerle, kornea denilen gözün şeffaf ön tabakasının şekillendirilmesi işlemidir. 4-5 numara miyop, ve 1.5 numara astigmata kadar olan numaralar sıfırlanıyor. Yedi yaşından büyük çocuklar da dahil her yaşa uygulanabiliyor. Gece yatarken takılıp, uyandıktan sonra çıkarılan gece lensiyle kişi gün boyunca gözlük veya kontak lens kullanmadan net görebiliyor.