SIK GÖRÜLEN ÜÇ AYAK SORUNU

YÜKSEK TOPUKLAR, FAZLA KİLO VE AŞIRI EGZERSİZ AYAKLARI YORUYOR

Dr. Selim Muğrabi

Acıbadem Taksim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Ayak ve Ayak Bileği Cerrahı Dr. Selim Muğrabi, çocukluktan yetişkinliğe en çok rastlanan üç ayak sağlığı sorununu anlattı.

1-Başparmak çıkıntısı

Ayak başparmağı içeriye doğru hareket ettiğinde, tarak kemiğinin dışarıya dönmesiyle oluşan başparmak çıkıntısına  latince adıyla halluks valgus deniyor. Özellikle ayağı sıkan, dar ve sivri burunlu ayakkabılar bu soruna yol açıyor. Başparmak çıkıntısının kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla dokuz kat fazla. Başparmak çıkıntısı herkeste ağrıya neden olmadığı için estetik amaçlı ameliyat önerilmiyor. Pek çok kişi, uygun ayakkabı kullanımıyla ağrıların önüne geçebiliyor. Eskiden olduğu gibi ameliyat sonrası uzun dinlenme dönemi, alçı ve ağrılar yaşanmıyor. Hasta ameliyatın ardından ayakkabılarıyla hemen yere basabiliyor ve yaklaşık bir aya sonra işe dönebiliyor.

2-Topuk ağrısı

Halk arasında ‘topuk dikeni’ olarak bilinen topuk ağrısı, bir süre hareketsizken ayağa kalkıldığında yoğun şekilde hissediliyor. Kişinin şikayetleri, sabah yataktan kalktığında ya da uzun süreli oturduktan sonra ayağa kalktığında artış gösteriyor. ‘Topuğa bir şey batıyor hissi’ yaratan ağrılar, yürüdükçe hafifler gibi olsa da, ayakta kalmak ağrının yeniden artmasına neden oluyor. Aşırı egzersiz, düztabanlık, obezite, yüksek topuklu ayakkabı giymek soruna zemin hazırlıyor.

Toplumdaki kadın nüfusunun yüzde 30’unu erkeklerin ise yüzde 10’unu etkiliyor. Tedavide ayağa binen yükün dengelenmesi için kişiye özel tabanlıklar kullanılmasını öneriliyor. Hastalar fizik tedaviye başlatılarak, ayağın altında kısalmış olan adalenin uzamasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Eğer ağrılar geçmemekte direniyorsa, gece ateli kullanılıyor. Dışarıdan ses dalgası uygulamaları, enjeksiyonlar gibi alternatif tedavilerin de tavsiye ediliyor.

3-Düztabanlık ve içe basma

Ayağın anatomik yapısı gereği kavis şeklindeki taban, adım atmamızı sağlayan yatay yaylanmadaki en önemli yapılardan biri. Bu yaylanmayı destekleyen kas ve tendonun çalışmaması sonucu da ‘düztabanlık’ meydana geliyor. İçe basma, bacak ağrıları, erken yorulma gibi şikayetlere yol açabiliyor. Aileleri endişelendiren bu durumun iki nedeni var. Bazı çocuklarda kalça kemiği üst bölgesiyle kalça başı arasında mevcut olması gereken açılanmanın gelişiminde sorun gelişiyor.  Yaşla beraber bu açı kendiliğinden normale döneceğinden herhangi bir tedavi gerektirmiyor. Düztabanlığa bağlı içe basma problemi ise, çocuklarda erken yorulma, bacak ve diz ağrısı, koşma esnasında dengesizlik, zıplamada zorlanma gibi şikayetlere yol açıyor. Tabanlık kullanıldığında çocuğun şikayetleri geçiyor ve düztabanlık devam ediyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir