VÜCUDU YAVAŞLATAN HASTALIK HASHIMOTO TİROİDİ İLKBAHARDA DAHA ÇOK YORUYOR

KONUŞMA YAVAŞLAR, HAFIZA GERİLER

Uzun süren, hatta giderek artan halsizlik, üşüme veya unutkanlık gibi şikayetlerinizin nedeni Hashimoto Tiroidi olabilir. Medical Park Fatih Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Genco Erdem, kadınlarda erkeklere oranla 5-10 kat daha fazla görülen bu hastalığın genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığını söyleyerek, bilgiler paylaştı.

Boynumuzda, soluk borumuzun önünde yer alan, kelebek benzeri şekilli, tiroid hormonlarını salgılayan organa tiroid bezi deniyor. Tiroid hormonlarını, yaşam hormonlarımız olarak da isimlendirebiliriz çünkü bu hormanlar aynı zamanda metabolizma hızımızı ayarlıyor.

Hashimoto Tiroidi’nde vücudun en önemli savunma hücrelerinden olan lenfositler, tiroid bezine hücum eder ve tiroid bezi işlevini yitirene dek saldırmayı sürdürür. Bu esnada kanda dolaşan Anti-TPO ve Anti-Tiroglobulin antikorların neden olduğu hasar da tiroid bezini giderek daha küçük ve işlevsiz bir hale getirir.

Hashimoto hastalığının erken döneminde tiroid bezinde hafif büyüme yani guatr vardır; tiroid bezi yıllar içinde küçülerek adeta yok olur. Sonuç olarak hipotiroidi ortaya çıkar. Tiroid hormonlarının eksildiği durum olan hipotirodide hareketler ve konuşma yavaşlar, yüz, eller ve ayaklarda ödem ortaya çıkar, dilde büyüme olur, cilt kurur, vücut ısısı düşer, kalp hızı yavaşlayabilir, özellikle küçük tansiyonda yükselme görülür, hasta depresif bir ruh haline girilir. Hafıza ve diğer düşünsel fonksiyonlar geriler.

Genetik faktörler etkili

Beyaz ırkta Hashimoto Tiroidi görülme oranı yüzde 5’e yakındır. Hashimoto, kadınlarda erkeklere oranla 5-10 kat daha fazla görülür. Birinci derece akrabalarında Hashimoto Tiroidi olan kişilerde ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Özellikle tip 1 şeker hastalığı, romatoid artrit, B12 vitamini eksikliğiyle gözlenen kansızlık veya farklı otoimmün hastalıklara sahip bireylerde daha sık ortaya çıkar.

Tedavi var iyileşme yok

Tanı alan bir birey, bu hastalığın ömür boyu süreceğini olduğunu bilmeli. Yapılacak tedavi, tiroid yetersizliği gelişmişse, vücuda dışarıdan tiroid hormonu vermektir. Sevindirici olan haberse bu tedaviyle tiroid hormonu yetersizliğinin vücuttaki negatif etkileri tamamen ortadan kaldırılır. İyotlu tuz kullanımı konusunda pek çok tartışma olsa da selenyum takviyesi eşliğinde iyot alımının pozitif etkileri olduğu son 5 yılda yapılan çalışmalarla ortaya kondu.

Şikayetleri dikkate alın

Uzun süren ve giderek artan halsizlik, üşüme veya unutkanlık gibi şikayetlerinizin nedeni Hashimoto Tiroidi olabilir. Hastalıklardan korkmak ya da görmezden gelmek çözüm değildir. İç hastalıkları uzmanınız sizi doğru tanı ve tedavi yöntemleri eşliğinde sağlıklı yaşama yönlendirecektir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir