Anne ve bebek sağlığı ile ilgili ipuçları ayrıntılı ultrasonda

Hem anne hem de bebek için önemli

Gebelik bir kadının hayatındaki en özel dönemlerden biridir. Anne adayları bebeklerini kucaklarına almadan önce hem merak hem de endişe yaşarlar.

Ayrıntılı ultrasonda; hem anne için bir risk olup olmadığı hem de doğumdan önce bebeğin sağlığı ile ilgili önemli ipuçları elde edilmektedir. Gebeliğin 11-14 ve 18-22’inci haftalarında yapılan bu ultrasonografik incelemeler; anne ve bebek sağlığı için önemlidir.

Liv Hospital Kadın Hastalıkları, Doğum ve Riskli Gebelik Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Sucak ayrıntılı ultrason incelemesini ve önemini anlattı:

Ayrıntılı ultrason nedir?

Ayrıntılı ultrason; normal gebeliğin takibi esnasında rutin ultrason muayenelerinden farklı, çok gelişmiş iki veya 4 boyutlu olarak yüksek görüntü kalitesiyle bebeğin hemen hemen tüm organlarının görüntülendiği bir muayenedir.

Bu ultrasonda neler değerlendirilir?

Ayrıntılı ultrasonda bebeğe ait yapılar ayrıntılı olarak değerlendirilmektedir. Bebeğin beyni, gözleri, burnu, dudakları, yüzü, boynu, kalbi, akciğerleri, kolları, parmakları, karın içi organları, sırtı, bacakları ve ayakları incelenmektedir.

11.-14 hafta arası yapılan ilk ayrıntılı ultrasonda; bebek hakkında hem genetik hem de görülebilir sakatlıklar belirlenmektedir. Bebeğin gerçek gebelik yaşı, içinde yüzdüğü suyun miktarı, eşinin yerleştiği yer, ense saydamlığının kalınlığı, burun kemiğinin varlığı, tüm organların durumu, özellikle kalp yapısı ile ilgili ilk bilgiler alınır. Ayrıca ileride bebekte gelişme geriliği gelişme riski ve annenin gebelik zehirlenmesine doğru gitme riski için  enkli doopler incelemeleri yapılmaktadır. Annenin doğum kanalı değerlendirilerek erken doğum riski belirlenmektedir.

Bebeğe zararı var mıdır?

30-45 dakika kadar sürmesi ile anne adayları bazen bebeklerinin ses dalgasından etkilenebileceklerini düşünse de; bebeğe hiçbir zararı yok.

Ayrıntılı ultrason neden önemlidir?

  • Ayrıntılı ultrason ile tespit edilen bazı hastalıklara anne karnında müdahale edilerek bebeğin yaşama şansı artırılmaktadır.
  • Hayati organlarda problemler varsa doğumun uygun şartlarda ve planlı yapılmasına imkan sağlar.
  • Bebeğin geliş pozisyonu, eşinin yerleşimi, iriliği ve anne karnındaki iyilik hali değerlendirilerek; doğum zamanı ve doğum şeklinin belirlenmesi gibi konular planlanmaktadır.
  • Genetik hastalıkların tanısını koymada yönlendirici olabilmektedir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir