El, ayak, ağız hastalığından korunmak için neler yapılmalı?

‘Hastalık genellikle ağır değildir ancak çok bulaşıcıdır’

Yaz ve sonbahar mevsiminde çocuklarda hastaneye en sık başvurma sebeplerinden olan el, ayak, ağız hastalığı; özellikle 10 yaş altındaki çocuklarda sık görülüyor.

Dr. Figen Deniz

Adatıp İstanbul Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Deniz, çocuklarda yaz mevsiminde en sık görülen ve bulaşıcılığı çok yüksek olan el, ayak, ağız hastalığı hakkında bilgi verdi:

El, ayak, ağız hastalığı, enterovirüslerden coxsacki virüsünün yol açtığı, yaz ve sonbahar mevsimlerinde salgın haline gelen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık, 2-3 gün süren yüksek ateş ile başlar. Devamında ise ağız içinde ve yumuşak damakta aftöz lezyonlar belirir. Ateşin düşmeye başlaması ile döküntüler ağız çevresinde, el ve ayak tabanlarında, bez bölgesinde kırmızı döküntüler şeklinde kendini gösterir.

El, ayak, ağız hastalığının başlaması ve bitmesi genellikle ortalama bir haftalık süreci kapsar. Genellikle yazın havuz mevsiminde başlar ve görülme sıklığı sonbahara kadar devam eder. Yazın havuz mevsiminde başlamasının sebebi ise virüs türünün bağırsak virüsü olmasıdır. Havuzda idrar ve gaita kaçırma nedeniyle mikrop yayılabilmekte, havuz sularının yutulması gibi sebeplerle çocuklar enfekte olabilmektedir. Enfekte olan çocuk ise damlacık yolu ile diğer çocuklara bulaştırır. İçeceklerin çocuklar arasında ortak tüketilmesi, oyuncak paylaşımı gibi faktörler de hastalığın yayılımını kolaylaştırmaktadır.

Hastalıktan korunmanın en önemli yolu ‘temizlik’

  • Eller özellikle tuvalet kullanımı sonrası veya bez değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan veya yemekten önce mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır.
  • Oyuncaklar da dahil olmak üzere kullanılan tüm malzemelerin hijyenine dikkat edilmelidir.
  • Tabak, bardak, çatal, kaşık, havlu gibi eşyaların ortak kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Günübirlik havuz kullanımından kaçınılmalı, hijyen konusunda emin olunmayan havuzlara girmemeye özel gösterilmelidir.
  • Çocuklara ellerini sık sık yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır

Bilinçsiz ilaç kullanımı hastalığın seyrini değiştirebilir

Viral bir hastalık olduğu için antibiyotik vermeden semptomatik tedavi yapılmaktadır. Boğazdaki aftlar özellikle bebeklerde ağrı ve iştahsızlığa sebep olabilmektedir. Böyle durumlarda ağız içi aftlara yönelik ilaç verilir. Ciltteki döküntüler ise genellikle kaşıntılı değil batma şeklindedir. Bu batma hissi çocuklarda huzursuzluğa neden olduğundan tedavi edici cilt losyonları ile rahatsızlık hissi giderilmektedir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir