- PenFest 9-10 Kasım’da Çırağan Sarayı’nda gerçekleşecek - 2 Kasım 2024
- Green Up Koleksiyonuna yeni ürünler ve renkler eklendi - 31 Ekim 2024
- Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda kadınlara güçlü bir destek - 25 Ekim 2024
Normal adet döngüsü 24-38 günde bir 4-8 gün süren kanamalar ile karakterizedir
Vücudumuzda demirin eksikliği ve demir depolarının boşalması durumu; halsizlik, çabuk yorulma, nefes alma güçlüğü, çarpıntı, saç ve kaşlarda seyrekleşme, huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır.
Anemi; kanda hemoglobin adı verilen ve oksijen taşınmasına yardımcı olan bir maddenin düşük seviyelerde olmasıdır. Aneminin pek çok sebebi olsa da, en çok demir eksiklikliğine bağlı görülmektedir.
Yeni Yüzyıl Üniveritesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden Prof. Dr. Behiye Pınar Göksedef; ‘kadınlarda sık görülen kansızlık nedeninin anormal ve şiddetli adet kanamalarına bağlı’ olduğunu söyledi. Bu konuda bilgi verdi:
Vücuttaki demir seviyesinin azalması, demir emiliminde bozukluğa ilaveten, en sık kan kaybının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Gebelikte ve adet döngüsünde fazla kan kaybına bağlı olarak demir eksikliğine bağlı kansızlık ortaya çıkmaktadır. Anemi nedeni araştırılırken, kadınların adet döngüsündeki anormallikler sorgulanmalıdır.
Normal adet döngüsü, 24-38 günde bir 4-8 gün süren kanamalar ile karakterizedir. Toplam kan kaybı yaklaşık 80 mililitre civarındadır. Adet kanamalarının sık aralıklarla olması; 7 günden daha fazla sürmesi, her 2-3 saatte bir pet ya da tampon değiştirilmesi gereksinimi, pedlerden kanamaların sızması, pıhtı şeklinde kanamalar halinde fazla kan kaybı olur ve anemi meydana gelebilir.
Fazla adet kanamasının nedenleri arasında şunlar var:
- Hormonal düzensizlikler
- Rahim iç duvarında kalınlaşmalar
- Polip adı verilen iyi huylu bölgesel büyümeler
- Miyomlar
- Kanama bozuklukları
- Rahim ve rahim ağzı kaynaklı kötü davranışlı tümörler
Jinekolog tarafından yapılacak ilk değerlendirme; kan sayımı, pıhtılaşma testleri ve bazı hormon tetkikleri, genel jinekolojik muayene, rahim ve yumurtalıkların ultrasonografik olarak incelenmesini içermektedir. Gereken durumlarda rahim duvarı biyopsisi gibi ileri tetkikler yapılmaktadır.
Anormal kanamaların tedavisi; nedenine, yaşa, gebelik isteğinin olup olmamasına göre planlanır. Tedavide hormonal ilaçlar, kan pıhtılaştırıcılar, hormonlu spiraller kullanılabilmektedir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekmektedir.