Hava koşulları gözdeki nemi azaltarak göz hastalıklarına yol açıyor  

Göz kuruluğunun tedavisinde LipiFlow yöntemi

Her geçen gün değişen çevresel faktörler, zorlu çalışma koşulları ve hava koşulları göz problemlerini de beraberinde getiriyor. Kaşınma hissi, batma, yanma, ışığa duyarlılık ve bulanık görme gibi problemler ciddi bir hastalığının habercisi olabiliyor. Göz kuruluğu da bu rahatsızlıkların başında geliyor.

Dünyagöz Etiler’den Doç. Dr. Efekan Coşkunseven bu hastalığı tetikleyen faktörleri ve LipiFlow tedavi yöntemini anlattı:

Özellikle uzun saatler dijital ekranlara maruz kalmak ve çalışma ortamlarının havalandırma tercihleri, göz kuruluğunu tetikleyebiliyor. Göz kuruluğu, uzun evrede ciddi göz sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle menopoz sonrası kadınlarda, katarakt ameliyatının ardından ve romatizmal hastalıklarla birlikte sık görülebiliyor. Belirtileri gösteren hastaların bir merkeze başvurmasında fayda var.

İlaçlar yeterli olamayabiliyor, farklı tedavi yöntemleri mevcut

İlk basamak tedavide; medikal tedavi olan suni göz yaşları ve geceleri kullanılan suni göz yaşı jelleri var. Cevapsız kalınan vakalarda medikal tedavide 6 ay kadar uzun süre kullanılması gereken immun baskılayıcı damlalara başvuruluyor. Buna rağmen devam eden göz kuruluklarında gözyaşı boşaltım kanallarının dış giriş delikleri geçici yada kalıcı tıkaçlar ile tıkanabiliyor.

Yeterli sonuç alınamayan vakalarda; FDA onayı almış tedavi yöntemleri uygulanıyor. Bu yöntemlerden en yenisi ise LipiFlow Termal Pulsasyon tedavisi. Göz kapaklarına ve göze zarar vermeden takılan çok ufak bir aparatla; kapakların iç tarafında bulunan yağ bezeleri öncelikle 42.5 dereceye kadar ısıtılıyor. Sonrasında ise minik sıkmalar ile kanallar boşaltılıyor. Vücuda ya da göze hiçbir yan etkisi olmayan tedavide; gözyaşı kanallarındaki tıkanıklık giderilerek bezlerin aktifleşmesi hedefleniyor.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir